NOS Nieuws

OM haalt ruim twee ton op met tassenveiling van Chanel en Gucci

Een veiling van dure tassen die door het Openbaar Ministerie in beslag waren genomen bij verscheidene criminelen, heeft 232.000 euro opgeleverd. Liefhebbers konden vorige maand bieden op de tassen van onder meer Chanel en Gucci. Ook gingen schoenen van Louboutin onder de hamer.

Het OM legt al geregeld beslag op dure auto's, maar het afzonderlijk veilen van designspullen is nieuw.

"Het idee is ontstaan tijdens een zoeking", zegt projectleider Van Nes van het Openbaar Ministerie. "Daar werd een scooter in beslag genomen die tweedehands nog misschien tweeduizend euro oplevert, maar een Hermès Birkin-tas die daar stond werd eigenlijk over het hoofd gezien, terwijl die nog meer dan tienduizend euro kan opleveren."

Voor de Staat

Van Nes: "De designerspullen die voorheen sporadisch in beslag werden genomen, werden laag getaxeerd. Je kon ze dan terugvinden op de veilingssite ergens tussen het gereedschap. Dat was voor niemand echt te vinden."

Dat is niet de bedoeling, want de verkoop moet zoveel mogelijk geld in de staatskas brengen. De opbrengst wordt gebruikt om schadevergoedingen aan slachtoffers van een misdrijf te betalen. En als de rechter uiteindelijk een verdachte veroordeelt, is de boete die hij of zij moet betalen op deze manier al (deels) veilig gesteld.

Later dit jaar is er nog een veiling van designspullen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl