Rai Uno

Een groot deel van de Planpincieux-gletsjer aan de Italiaanse kant van de Mont Blanc dreigt in te storten. 250.000 kubieke meter ijs dreigt naar beneden te komen in de vorm van ijslawines. De beweging van het onveilige deel van de gletsjer heeft een snelheid van 50 tot 60 centimeter per dag bereikt.

"In Italië praten ze inmiddels over een flatgebouw van ijs. Als je goed kijkt, kun je het zelfs zien schuiven, zo hard gaat het", zegt Italië-correspondent Angelo van Schaijk in het NOS Radio 1 Journaal.

In het Aosta-dal zijn vanwege de dreiging twee hoofdwegen afgesloten en gebouwen en huizen ontruimd. De burgemeester van het Italiaanse dorpje Courmayeur nam de beslissing nadat hij geïnformeerd was over de risico's.

Bekijk in onderstaande video beelden van de gletsjer:

Mont Blanc-gletsjer staat op instorten

"De belangrijkste oorzaak van het gevaar is de abnormaal warme zomer in de Italiaanse Alpen", zegt Van Schaijk. "Afgelopen juni was het nog ruim 40 graden in Aosta. Dit is hoogstwaarschijnlijk het gevolg van klimaatverandering."

Snel verdwijnende gletsjers zijn een symptoom van verandering van het klimaat. "Deze fenomenen laten opnieuw zien hoe de berg een periode van grote veranderingen doormaakt als gevolg van klimaatfactoren", zegt de burgemeester van Courmayeur. "Daarom is de berg nu bijzonder kwetsbaar".

De gletsjer wordt al sinds 2013 bestudeerd door de Stichting Safe Mountain. Die sloeg alarm toen ze opmerkte dat de geltsjer sneller begon te smelten. In hetzelfde gebied wordt ook een andere gletsjer, de Whymper, geobserveerd. De stichting heeft onderstaande kaart gemaakt, daarop is te zien dat toegangswegen in de gevarenzone liggen, rechtsboven ligt het dorpje Planpincieux.

Fondazione Montagna sicura

Van Schaik: "Skiliften worden niet bedreigd, wel twee toegangswegen. Dat levert verkeersproblemen op, maar de burgemeester heeft gezegd dat de veiligheid voorop staat."

Een jaar geleden overleden twee toeristen en werden meer dan honderd mensen geëvacueerd in Courmayeur als gevolg van landverschuivingen in het Val Ferretgebied. De slachtoffers werden in de buurt van Planpincieux in hun auto meegesleurd door de modder.

De Mont Blanc is de hoogste berg in de Alpen met een hoogte van 4810 meter.

STER reclame