Chersonissos voelt de pijn van Thomas Cook
Conny Keessen en Lucas Waagmeester
correspondenten Griekenland en Turkije
Conny Keessen en Lucas Waagmeester
correspondenten Griekenland en Turkije
De meest toeristische kuststrook van Kreta houdt de adem in, sinds gisterochtend het nieuws binnenkwam over het faillissement van reisorganisatie Thomas Cook. Toeristen blijven er ontspannen onder, maar ondernemers zetten zich schrap voor wat er komen gaat.
Tachtig procent van de hotels in de regio rond badplaats Chersonissos heeft contracten met de Britse touroperator. Thomas Cook is er verreweg de grootste speler. Een domino-effect dreigt. "Iedereen wordt hierdoor geraakt."
Over terugkeer van de 21.000 vakantiegangers op het eiland zijn weinig zorgen. De meeste toeristen maken hun verblijf eerst af. De Britse regering dekt de kosten voor vluchten naar huis, toeristen uit andere landen worden in de komende dagen door alternatieve reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen meegenomen.
Hoteleigenaren en hun personeel op Kreta maken zich grote zorgen, zag correspondent Lucas Waagmeester:
De keuken van het Kyknos Beach Hotel is in vol bedrijf; groenten worden gehakt, het vlees gesneden en de eerste filetjes vis belanden sissend op de grillplaat. Maar volgens eigenaar Vasilis Tsamandouras kan het volgende week al voorbij zijn. "Als ook de Duitse tak van Thomas Cook omvalt, staan we de laatste weken van het seizoen leeg."
Tsamandouras heeft 133 kamers en appartementjes, ze staan in blokjes los van elkaar op zijn terrein, nog geen vijf minuten wandelen van het strand. "Die zijn allemaal verkocht via Thomas Cook, honderd procent. Als ze echt failliet gaan, zijn wij de zak," zegt hij met een gespannen glimlach.
De ondernemer maakt zich niet alleen zorgen over zijn eigen hotel, dit gaat heel Kreta aan, zegt hij. "Er is een domino-effect hier. We hebben vluchten, busvervoer, hotels, taverna's, winkels, bijna iedereen op dit eiland is op de een of andere manier verbonden met de toeristenindustrie. Een heel groot percentage daarvan hangt aan Thomas Cook."
Betaling achteraf
Honderd meter verderop langs de kustweg ijsbeert Nikos Chalkiadakis rond het zwembad. Sinds gisterochtend is hij onophoudelijk aan de telefoon. "Het ministerie van Financiën, ze praten over mogelijke belastingverlichting voor getroffen ondernemers", zegt hij als hij heeft opgehangen.
Het ministerie wil de exacte cijfers weten: hoeveel schade lopen de hoteleigenaren op Kreta door dit faillissement? "Tachtig tot honderd miljoen euro", zegt Chalkiadakis met zekerheid in zijn blik. "Dus ik denk dat er hotels zijn in deze regio die het niet gaan redden."
Het probleem is volgens Chalkiadakis dat touroperators altijd achteraf betalen. "De gasten die hier sinds 15 juli verbleven, hebben gegeten, geslapen, gedronken. Maar er is nog niet voor betaald." Dat is gebruikelijk, maar nu dus wel een probleem voor de hotels. "Normaal was de volgende betaling 3 oktober. Maar die komt nu natuurlijk niet. Een bedrijf dat failliet is, gaat niet meer betalen."
De vraag is goed
De meeste hotels in de regio hebben ook hun contracten voor 2020 al getekend. Met de kamers die gekocht waren door Thomas Cook moeten ze nu opnieuw de markt op. Dat is laat, toch denken de eigenaren in Chersonissos dat het wel los loopt. "Mijn tweede naam is relaxt," zegt Vasillis Tsamandouras van Kyknos Hotel lachend.
"Normaal gesproken proberen ze je onderuit te halen, natuurlijk." De onderhandelingen met andere touroperators zullen hard zijn, denkt hij. "Maar ik heb er vertrouwen in, want wij hebben een goed product. We gaan heus wel een goede nieuwe partner vinden voor volgend jaar."
Nikos Chalkiadakis: "voor 2020 hebben we de contracten gesloten, maar natuurlijk gaat iemand anders die overnemen. Daar heb ik niet zoveel vrees over." Beide mannen denken dat de pijn vooral in de komende maanden gevoeld zal worden, ze zijn zeker over de toekomst. "De vraag voor deze regio blijft, de mensen komen hier graag. Het komt goed."