Greta Thunberg sprak aan het begin van de klimaattop in New York
NOS NieuwsAangepast

VN-klimaattop begonnen met emotionele speech van Greta Thunberg

In New York is de speciale VN-klimaattop begonnen met een toespraak van de Zweedse tiener Greta Thunberg. In een vurig, emotioneel pleidooi sprak de 16-jarige klimaatactiviste de ongeveer zestig aanwezige wereldleiders stevig toe.

Thunberg verweet hen onder meer dat ze alleen maar praten over geld en over "sprookjes over eeuwige economische groei". De 16-jarige klimaatactiviste zei aan het slot dat ze de wereldleiders hiermee niet wil laten wegkomen.

Kijk hier een deel van de speech van Greta Thunberg:

'We laten jullie hier niet mee wegkomen, hoe durven jullie'

De wereldleiders zijn uitgenodigd door António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij wil van de leiders horen wat zij nu werkelijk voor maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 wereldwijd terug te dringen.

Guterres had landen opgeroepen om alleen te komen als ze daadwerkelijk openstaan voor ambitieuze klimaatplannen. Twee derde sloeg de uitnodiging af.

Een verrassende gast was de Amerikaanse president Trump. Hij zou niet aanwezig zijn, maar kwam toch even langs en luisterde naar enkele speeches. Na een kwartier verliet hij de zaal weer om naar een andere VN-bijeenkomst te gaan, over godsdienstvrijheid.

Rutte

Voor de top sprak correspondent Marieke de Vries in New York met premier Rutte. "De bedoeling is vooral dat de verschillende landen uitleggen hoe ze omgaan met het aanpakken van de gevolgen van klimaatverandering", legde ze uit in Nieuws en Co.

"Rutte zal gaan vertellen hoe wij bezig zijn met het verhogen van de dijken en hoe we het voor elkaar gekregen hebben het klimaatakkoord samen met het bedrijfsleven te sluiten", vertelde ze. "In Jakarta zijn ze weer heel goed in het aanpakken van het stijgende zeewater door de aanleg van mangrovebossen, waar Brazilië weer van kan leren."

Premier Rutte liet verder weten dat hij blij is dat kinderen als Greta zo actief zijn en in actie komen.

'Dat kinderen in actie komen, verplicht ons ook om iets te doen'

Na Greta Thunberg hield Rutte zelf ook een toespraak op de top. Hij pleitte voor stevige, wereldwijde maatregelen bij de aanpak van klimaatverandering. De tijd van woorden en politieke beloften is voorbij, zei hij. "Klimaat stopt niet aan de grenzen."

Rutte wees de wereldleiders op het klimaatakkoord dat meer dan honderd partijen in Nederland hebben gesloten. Dat laat zien dat een nationaal breed gedragen klimaatakkoord mogelijk is, zei de premier.

'Nederland laat zien dat een nationaal breedgedragen klimaatakkoord mogelijk is'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl