De straat is afgesloten tijdens breng- en haaltijden van schoolkinderen Gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag begint een proef met een zogeheten 'schoolstraat', die bij succes moet worden uitgebreid naar andere plekken in de stad. Het gaat om een straat die tijdens de haal- en brengtijden van de kinderen dicht is voor gemotoriseerd verkeer. Diverse andere Nederlandse gemeenten hebben hier al ervaring mee.

In Den Haag gaat het om de christelijke montessorischool De Abeel. De straat wordt tijdens haal- en brengtijden van de kinderen met hekken afgesloten. Een verkeersregelaar bij de hekken leidt het verkeer in goede banen om te voorkomen dat het alsnog vastloopt. Ouders met een auto kunnen hun kind op een speciaal daarvoor bestemde plek afzetten.

Ouders en kinderen zijn enthousiast over de maatregel:

'Soms duurde het 5 minuten voordat ik mijn fiets had geparkeerd'

Chaotisch samenspel

De gemeente wil onderzoeken of de maatregel de veiligheid rond de school vergroot. "Bij het begin en einde van de schooldag verandert de straat voor een schoolingang vaak in een chaotisch samenspel van auto's, fietsers en voetgangers", zegt wethouder Robert van Asten tegen Omroep West. "Vooral kinderen ervaren dit als onoverzichtelijk en gevaarlijk."

Na afloop van de proef, die in eerste instantie een week duurt, wordt bekeken of de 'schoolstraat' wordt uitgebreid naar andere scholen in de stad. Een vergelijkbaar systeem wordt volgens de gemeente ook al met succes toegepast in België en Italië.

STER reclame