De begrafenisdeelnemers in rouwkledij EPA

Zo'n 250 klimaatactivisten hebben de Pizol-gletsjer in de Zwitserse Alpen symbolisch ten grave gedragen. De gletsjer heeft inmiddels zoveel ijs verloren door de opwarming van de aarde, dat het wetenschappelijk gezien geen gletsjer meer is. Daarom werd de ijsmassa vandaag 'begraven'.

"Ik ben hier zo vaak naar boven geklommen", zei Matthias Huss, glacioloog bij de ETH universiteit van Zürich, tegen de deelnemers. "Het is als het sterven van een goede vriend."

De klimaatactivisten hielden een korte ceremonie voor de gletsjer:

Zwitsers 'begraven' krimpende Pizol-gletsjer

De Pizol-gletsjer bevindt zich op 2600 meter hoogte. De ijsmassa is nu 0,06 vierkante kilometer groot, een fractie van de 0,32 vierkante kilometer die in 1987 werd gemeten. Volgens schattingen is de gletsjer rond 2030 helemaal verdwenen.

Toekomst

"We kunnen de Pizol-gletsjer niet meer redden", zei Huss. "Maar als mensen nu actie ondernemen, kunnen veel van de negatieve effecten van klimaatverandering nog worden beperkt. Laten we alles doen wat we kunnen, zodat we honderd jaar van nu onze kinderen en kleinkinderen nog gletsjers in Zwitserland kunnen laten zien."

In IJsland werd deze zomer ook gerouwd om het verlies van een gletsjer: de Okjökull. Daar werd een gedenkplaat neergezet met een 'brief aan de toekomst'. Op de plaat stond dat in de komende 200 jaar alle IJslandse gletsjers zullen verdwijnen. "Dit monument is om te erkennen dat we weten wat er gebeurt en wat er moet gebeuren. Alleen jij zult weten of we dat gedaan hebben."

STER reclame