Geen nieuwe starters Dam tot Damloop, hulpdiensten druk door warmte
De laatste twee startgroepen van de Dam tot Damloop tussen Amsterdam en Zaandam mogen niet meedoen aan de hardloopwedstrijd. Dat heeft de organisatie besloten, omdat de hulpdiensten overbelast zijn met de verzorging van lopers die onwel zijn geworden door de warmte.
Van de in totaal 46.000 deelnemers hoorden er 4000 halverwege de middag dat ze niet meer van start mochten. Lopers die al onderweg waren, werden ongemoeid gelaten, maar kregen het advies het rustig aan te doen.
Directeur Ron van der Jagt van de Dam tot Damloop zegt dat een deelnemer bij de finish gereanimeerd moest worden. Volgens hem is dat niet uitzonderlijk. Over de gezondheidstoestand van de gereanimeerde loper is niets bekend. Het ANP meldt dat tussen de tien en twintig deelnemers van de loop in koelbaden zijn gezet, die bedoeld zijn om oververhitte lopers snel af te kunnen koelen. Daardoor wordt de schade aan het lichaam als gevolg van een hitteberoerte beperkt.
Deelnemers reageerden bij NH Nieuws teleurgesteld op de beslissing, sommigen hadden ook begrip:
Met temperaturen tot 25 graden werd vanochtend al gewaarschuwd voor oververhitting. Deelnemers kregen tips ter voorbereiding op de wedstrijd. "We willen voorkomen dat er capaciteitsproblemen zouden kunnen ontstaan in de medische hulpverlening aan bestaande lopers", zegt Damloop-directeur Van der Jagt.
Volgens Van der Jagt kampen de hele dag al deelnemers met oververhitting. Om hoeveel mensen het gaat, is vooralsnog onduidelijk. "We zien nu dat de EHBO, de ambulances en de ziekenhuiscapaciteit nodig is voor de huidige deelnemers. We willen dat niet verder overbelasten."
De organisatie had rekening gehouden met dertig tot veertig keer inzet van ambulances. "Dat blijken we ook nodig te hebben", zei Van der Jagt bij NH Nieuws.
De directeur zegt "moeilijk te kunnen voorspellen" of de 4000 deelnemers daadwerkelijk niet op eigen houtje gaan lopen. Volgens NH Nieuws starten sommige mensen toch. "We hopen hen zo snel en goed mogelijk te kunnen informeren, en de deelnemers van hun kleding en andere bagage te voorzien", aldus Van der Jagt.
Bij het ophaalpunt voor tassen is het enorm druk:
Sommige deelnemers die niet meer mogen starten, reageren teleurgesteld. "Weken leef je hier naartoe, over de app, hoe je met de trein gaat, wat je draagt", zegt een deelneemster. "En twee minuten voor die tijd zie je mensen weglopen. Het gaat niet door, hoor je dan. Dan ben je 'pissed'. Een andere deelneemster wil eigenlijk wel op eigen houtje gaan rennen. "Maar dat mag niet, want de IJtunnel is dicht."
Een vrouw uit Drenthe noemt het "zonde" dat de loop is afgelast. "Wij zijn er een beetje beduusd van. Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Maar goed, het is niet anders. Nu gaan we naar het terras, dat is de beste optie."
Ongetrainde lopers
De wedstrijd van 10 mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam tot Zaandam is ook populair bij beginnende en onvoldoende getrainde hardlopers.
Hitte heeft bij eerdere edities van de Dam tot Damloop tot ongelukken geleid. In 2009, 2014 en 2016 overleden er deelnemers aan de gevolgen van oververhitting.