NOS Voetbal

De PSV-jaren van Ten Hag: 'Eindhovense jochies zijn mannen geworden, genieten'

Ten Hag koestert PSV-periode: 'Jochies zijn mannen geworden, genieten'

Erik ten Hag is vandaag terug in Eindhoven. Het is de plek waar hij tussen 2009 en 2012 een deel van zijn ontwikkeling als voetbaltrainer heeft doorgemaakt. De coach van Ajax vertelt met passie over de toenmalige 'elitegroep' die hij onder zijn hoede had.

Voor Ten Hag was de vrijdagmiddag op de Herdgang altijd een hoogtepuntje. De assistent-trainer van Fred Rutten kreeg dan met onder anderen Phillip Cocu de vrije hand om talenten als Memphis Depay, Jetro Willems, Jeroen Zoet, Jürgen Locadia, Zakaria Labyad, Zakaria Bakkali en Riechedly Bazoer te trainen.

"Ja, dat was een mooi groepje", vertelt Ten Hag, waarbij het voetbaldier in hem naar boven komt. "Het was een soort masterclass die ik met Cocu, René Eijkelkamp en Anton Scheutjens gaf."

"En het mooie is: toen waren het jochies, nu zijn het mannen, van wie een aantal in het internationale voetbal. Het is prachtig om die ontwikkeling te zien. Daar kan ik echt van genieten", aldus de Tukker.

Erik ten Hag (l) op de bank bij PSV, naats hoofdtrainer Fred Rutten en assistent Phillip Cocu

Ten Hag arriveerde medio 2009 met veel bombarie in Eindhoven. Zijn toenmalige werkgever FC Twente wilde hem aanvankelijk niet in het kielzog van Rutten naar PSV laten gaan en eiste een financiële compensatie. Ten Hag spande daarop, met succes, een arbitragezaak aan tegen Twente.

Onder de vleugels van Rutten leerde Ten Hag de clubcultuur van PSV kennen, anders dan wat hij nu bij Ajax gewend is. "Het is bij PSV wat meer familiair en gemoedelijker", somt hij de bekende kenmerken van de Eindhovense club op.

Dat wil overigens niet zeggen dat Ten Hag de atmosfeer bij Ajax als negatiever ervaart. "Hier zijn we ook een familie, maar de wereld is hier wat harder en directer."

2009: Twente-supporters boos op Erik ten Hag na zijn overstap naar PSV

Ten Hag was in Eindhoven behalve veldtrainer ook scout en analyticus. Zo werd hij regelmatig Europa ingestuurd om een komende tegenstander van PSV te bekijken of hij was op pad om mogelijke versterkingen te beoordelen.

Zo speelde de Tukker bij PSV onder meer een rol in de komst van Stanislav Manolev en Andy van der Meijde, twee aankopen waar men in Eindhoven nou niet bepaald met weemoed aan terugdenkt.

Kwaliteiten staan buiten kijf

Wat dat betreft is Ten Hag een stuk zorgvuldiger geweest in de opbouw van zijn loopbaan als trainer, al stonden zijn kwaliteiten als coach al in zijn PSV-tijd buiten kijf.

Dat zou toenmalig keeperstrainer Scheutjens, die tussen 2008 en 2013 bij PSV werkte, in april tegen het Eindhovens Dagblad beamen.

"Ik ken geen speler van toen die niet met Fred of Erik wegloopt. Vraag het ze maar na. Memphis, Jürgen Locadia, Georginio Wijnaldum of wie dan ook, ze zullen allemaal zeggen dat ze onder hen betere spelers zijn geworden."

Erik ten Hag op de bank bij PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl