Piet Schrijvers
NOS Voetbal

Herinneringen ophalen met Piet Schrijvers, nu het geheugen het nog toelaat

Piet Schrijvers heeft de ziekte van Alzheimer. Reden voor de legendarische oud-doelman (72) van onder meer Ajax en Oranje om mee te werken aan een biografie, met prachtige herinneringen aan hem én het Nederlands voetbal.

Vrijdag werd het boek gepresenteerd, een dag voor Wereld Alzheimer Dag. De tijd is Schrijvers' grootste vijand, nu zijn geheugen hem langzaam in de steek laat. Maar oude beelden toveren de lach terug op zijn gezicht.

Presentatie van de biografie van Piet Schrijver

"Ik had een postuur, hoefde maar één gil te geven", schiet hij in de lach als hij naar zichzelf kijkt en ziet hoe hij op kenmerkende wijze zijn doel uitstormt. Daarbij wordt niemand ontzien. De Beer van de Meer in optima forma.

En een beetje intimidatie, daar was die krachtige doelverdediger ook niet vies van. "Als er iemand voor me stond bij een cornerbal, zei ik: zou je niet een stukje verder weggaan? Je moet het zelf weten, maar je komt in het ziekenhuis terecht."

Piet Schrijvers proost op het kampioenschap met Aad de Mos, Edo Ophof en Johan Cruijff

Zondag is het PSV-Ajax. Hij heeft geen idee.

Er komen wat beelden voorbij van vroegere edities. Schrijvers geniet. Na een compilatie van reddingen wordt hij toch een keertje gepasseerd. "Dat filmpje doen we niet hoor. Nee, dat filmpje wil ik niet zien."

Geblesseerd op WK

De gloriedagen dan. Schrijvers is eerste keeper van Nederland op het WK van 1978. Na een botsing met ploeggenoot Ernie Brandts moet hij in de voorlaatste wedstrijd van het toernooi echter geblesseerd naar de kant. Jan Jongbloed vervangt hem.

WK 1978: Piet Schrijvers botst met Ernie Brandts en raakt geblesseerd

Door een afstandsschot van Arie Haan wint Nederland de afsluitende partij in de tweede groepsfase met 2-1, waarmee een plek in de eindstrijd wordt afgedwongen. Bondscoach Ernst Happel probeert Schrijvers nog klaar te stomen voor de clash met Argentinië, maar tevergeefs.

Iedere voetballiefhebber in Nederland van vijftig jaar of ouder zal het zich nog wel kunnen herinneren. Schrijvers kijkt aandachtig mee naar het moment dat het hoogtepunt uit zijn rijke carrière had moeten worden.

Hij schudt zijn hoofd. "Zo lang geleden..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl