Demonstranten op het Tahrirplein
NOS Nieuws

Jonge Egyptenaren opgepakt na demonstraties tegen president Sisi

Honderden Egyptenaren hebben vrijdagavond gedemonstreerd tegen president Abdel Fattah al-Sisi en corruptie bij de overheid. Ze reageerden op een online oproep van zakenman Mohamed Ali. 45 betogers zijn gearresteerd, meldt het Egyptische onderzoekscentrum ECESR. Een bron van persbureau AFP meldt nog meer arrestaties: 74 demonstranten zouden afgelopen nacht zijn opgepakt.

"Tot grote verbazing van iedereen zijn jongeren de straat opgegaan," zegt Ruth Vandewalle, journalist in Egypte, in het NOS Radio 1 Journaal. "Want wie dit durft neemt grote risico's. Betogers worden in Egypte zomaar opgepakt en zonder proces in de gevangenis gegooid. Ze krijgen zaken aangesmeerd waardoor ze tientallen jaren in de gevangenis verdwijnen."

De jongeren protesteerden op het bekende Tahrirplein in Caïro. Daar begon ook de revolutie tegen president Hosni Mubarak in 2011, tijdens de Arabische Lente. Ook tegen de daaropvolgende president Mohamed Morsi waren enorme protesten in 2013.

De demonstranten eisen het vertrek van president Sisi:

Protest tegen president Sisi in Caïro

Na een staatsgreep door het leger kwam generaal Sisi aan de macht in Egypte. Hij kondigde strenge maatregelen aan tegen demonstraties, waardoor die nog maar zelden voorkomen. Sinds zijn aantreden is het aantal politieke gevangenen flink gestegen, zeggen mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch.

Dat er nu toch tegen Sisi geprotesteerd wordt, komt door de oproep van de populaire zakenman Mohamed Ali. Op YouTube-filmpjes gaat hij tekeer tegen de president en de corruptie in het leger en de overheid. Bang om opgepakt te worden, is Ali niet: hij woont in Spanje. In de video's legt hij de corruptie bloot in het Egyptische leger.

"Het grappige is dat deze Mohamed Ali ooit ook bokser is geweest", zegt Vandewalle. "Maar hij is ook zakenman en aannemer. Hij heeft veel projecten gedaan voor het Egyptische leger de laatste tijd. In de video's zegt Ali dat de regering hem nog 12 miljoen euro schuldig is."

"Hij vertelt dat het leger overheidsgeld gebruikt om paleizen en luxehotels te bouwen voor de grote generaals als Sisi", zegt Vandewalle. "Iedereen in Egypte weet dat het leger corrupt is, maar doordat deze video's zo massaal worden bekeken en gedeeld, is Sisi wel in het nauw gedreven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl