NOS Voetbal

Rosario blijft koel onder vormdip, maar 'dit is niet de Pablo die ik ken'

PSV-aanvoerder Rosario: 'Ik zit niet in de makkelijkste fase'

3 oktober 2018. Pablo Rosario krijgt de bal van Hirving Lozano, bedenkt zich geen moment en schiet de bal met gevoel in de kruising. Het Philips Stadion verkeert even in extase en bondscoach Ronald Koeman klapt de handen stuk.

Het is bijna een jaar geleden dat Rosario als Champions League-groentje op fraaie wijze voor PSV scoorde tegen Internazionale. De Amsterdammer zou twee weken later zijn debuut voor het Nederlands elftal maken. Het kon niet op.

Van groentje naar aanvoerder

Een jaar later is de onbevangenheid bij de 22-jarige Rosario verdwenen, net als zijn plaats in de (voor)selectie van het Nederlands elftal overigens. De middenvelder heeft nog niet de vorm van vorig jaar.

"Ik zit niet in de makkelijkste fase. Ik heb vier, vijf wedstrijden gehad waarvan ik dacht: 'dit is niet de Pablo die ik ken'", erkent Rosario, die in de recente duels van PSV met Vitesse (5-0) en Sporting Portugal (3-2) wel tekenen van herstel vertoonde.

Nu ik slecht speel, wordt automatisch eerder de nadruk op het aanvoerderschap gelegd. De media zitten erbovenop.

Pablo Rosario over zijn vormdip

"Als je een slechte wedstrijd hebt gespeeld, wil je het de volgende wedstrijd nog beter doen. Maar omdat je erover gaat nadenken, gaat het juist fout", aldus de zelfbewuste Rosario.

Volgens hem heeft het dragen van de aanvoerdersband niets met zijn vormdip te maken. "Nu ik slecht speel, wordt automatisch eerder de nadruk op het aanvoerderschap gelegd. De media zitten erbovenop. Ik vind het niet vervelend, want ik wist van tevoren dat dit kon gebeuren."

Rosario leerde bij Almere andere kant kennen: 'Bij Ajax was alles geregeld'

Zondag speelt PSV tegen Ajax en dat wordt voor Rosario een weerzien met de Amsterdamse club waar hij vier jaar als jeugdspeler actief was. Zijn opmars stokte uiteindelijk in de B1, mede door blessureleed, en hem werd medio 2014 de deur gewezen.

"Ik vond het jammer dat ik weg moest, want ik had verwacht dat ik meer krediet had opgebouwd", denkt Rosario terug aan zijn vertrek. "Ik was het seizoen ervoor nog aanvoerder van de B2."

Pablo Rosario (tweede van links), Steven Bergwijn (midden) en Donny van de Beek (links) in de jeugd bij Ajax

Rosario koos uiteindelijk voor een overstap naar eerstedivisionist Almere City, waar hij onder zijn voormalig jeugdtrainer Michel Kreek ging werken.

"Ik heb veel over mezelf geleerd toen ik naar Almere ging", zegt Rosario. "Bij Ajax was alles geregeld. Je hoefde zelf weinig te doen. Je werd thuis opgehaald en weer voor de deur afgezet."

Pablo Rosario met ploeggenoot Mohamed Ihattaren

"Bij Almere moest ik veel meer zelf regelen. Zelf naar de club toe en we trainden veel in de avond. Ik denk dat dat mij veel heeft geholpen en heeft gevormd. Het ligt aan mezelf of het met mijn carrière wel of niet lukt."

Rosario, die in 2016 van Almere naar PSV vertrok, stapt zondag in het Philips Stadion zonder rancune het veld op tegen zijn oude club. "Ik vond het vroeger wel 'een dingetje' om tegen Ajax te spelen. Nu heeft het veel minder sentiment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl