Heracles temt Spaanse furie in zinderende Twentse derby

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Heracles Almelo

Heracles is winnaar geworden van de Twentse derby. In een wedstrijd met twee gezichten hield de ploeg uit Almelo de thuisclub van de koppositie (2-3).

PSV-huurling Mauro Júnior was met twee fraaie treffers de grote man bij Heracles, dat tot de gelijkmaker van Cyriel Dessers vlak voor rust werkelijk niets had in te brengen in de kolkende Grolsch Veste.

Het elftal van Frank Wormuth werd veertig minuten lang stevig in de greep gehouden door de Twentse spierballen, met veel gevaarlijke en discutabele momenten voor het doel van Janis Blaswich. Dat er tegen het einde van de eerste helft slechts één treffer op het bord stond, mocht een klein wonder heten.

De fans van Twente lieten de intenties in deze derby al blijken bij een indrukwekkende sfeeractie, waarbij een levensgrote afbeelding van Obelix tevoorschijn kwam over de harde kern in Vak P. Symbool voor onoverwinnelijkheid.

Ze durven weer te dromen en kunnen oprecht weer van het voetbal genieten in Enschede, na een meer dan geslaagde rentree op het hoogste niveau met zes wedstrijden zonder nederlaag.

Vooral de Spanjaarden van Twente lieten zich vrijdagavond gelden. Javier Espinosa vond na vijf minuten met een splijtende pass zijn landgenoot Aitor Cantalapiedra, die onberispelijk binnentrapte. Daarna volgde bij vlagen veel hectiek in de zestien van Heracles, vooral uit spelhervattingen.

De thuisclub joeg gepassioneerd door op doelpunten, maar tot twee keer toe gooide de VAR roet in het eten. De videoscheidsrechter zag Espinosa vlak voor zijn klutsgoal de bal met de hand beroeren en een handsbal van een Heraclied op de doellijn na een slimmigheidje van Haris Vuckic werd te licht bevonden voor een penalty.

Cyriel Dessers brengt Heracles uit het niets weer terug in de wedstrijd

Na een peer naar voren van Robin Pröpper dook daar ineens Dessers vrij op voor Twente-doelman Joël Drommel, waarna het duel in één klap kantelde.

Mauro Júnior schoot op slag van rust raak met een waanzinnige volley en kopte ver in de tweede helft ook de 1-3 binnen. Vlak daarvoor had Dessers al verzuimd de wedstrijd vroegtijdig te beslissen, want de Belg struikelde zowat over zijn eigen benen.

Pas in de slotfase richtte Twente zich weer op, maar verder dan een goal in de extra tijd van invaller Emil Berggreen kwam de thuisclub niet meer. Zo trok Heracles zijn derde zege op rij over de streep, wat de club uit Almelo net als Twente in de subtop van de eredivisie brengt.