Een geldautomaat van de Rabobank bij winkelcentrum Overvecht in Utrecht is vanochtend opgeblazen. Vrij snel na de plofkraak kon de politie in de wijk één verdachte aanhouden. Het gaat om een 23-jarige man uit Nijmegen.

Omwonenden hoorden even voor 06.00 uur twee knallen. Volgens sommige bewoners waren die knallen zo hard dat de ruiten in hun woning trilden.

Agenten waren snel ter plaatse en zagen twee scooters hard wegrijden. Na een korte achtervolging kon de 23-jarige verdachte worden gearresteerd. Hij zat achterop één van de scooters die door de politie werd klemgereden. De bestuurder wist met zijn scooter te ontkomen. Ook de bestuurder van een tweede scooter ging er vandoor. Zijn scooter werd later aangetroffen in de wijk.

Het filiaal van de Rabobank raakte zwaar beschadigd; de voorgevel ligt eruit en de achterkant van het gebouw is ontzet. Ook bij panden in de omgeving liggen de ruiten eruit.

Een gebied rond het winkelcentrum werd na de explosie afgezet. De politie wilde weten of er nog meer explosieven waren. Ooggetuigen melden dat de explosie zo krachtig was dat het glas van de winkels tot halverwege de parkeerplaats ligt.

Schade opnemen

Meerdere winkeliers zijn al vroeg aanwezig om te kijken of hun winkels schade hebben opgelopen. "Een collega belde mij dat de winkelpui eruit lag," zegt een vrouw tegen RTV Utrecht. "Toen ben ik als de sodemieter hier naartoe gereden."

De schade blijkt gelukkig minder erg dan gedacht. "Zo te zien zitten bij onze etalage de ramen er nog in, maar daarnaast zijn de ramen er wel uit."

Een andere winkelier reageert gelaten op het nieuws. "Wij hebben zelf ook al twee overvallen meegemaakt. We zijn dan ook niet gelijk in paniek. Maar je kan haast zeggen: dit is normaal tegenwoordig."

Getuigen gezocht

Volgens een woordvoerder van de politie waren waarschijnlijk drie of vier verdachten bij de plofkraak betrokken. Hij roept getuigen op om zich te melden.

"Mensen kunnen wakker zijn geworden door de knal, maar mogelijk zijn er ook getuigen die eerder al iets verdachts hebben gezien. We zijn vooral benieuwd hoe de plofkrakers bij het winkelcentrum zijn gekomen en hoe ze zijn weggegaan."

STER reclame