Rotterdamse politie gaat persoonsgericht fouilleren om wapengeweld te stoppen
De politie gaat in Rotterdam in de strijd tegen vuurwapengeweld over tot persoonsgericht fouilleren. Agenten mogen mensen die bij hen bekend zijn eerder fouilleren op wapens. Daarmee verkent Rotterdam de grenzen van de wet. Tot nu toe mochten fouilleeracties alleen in bepaalde gebieden en bovendien niet gericht tegen specifieke personen.
De gemeente, het Openbaar Ministerie en de politie hebben besloten tot deze en andere onorthodoxe maatregelen om het vuurwapengeweld in de stad aan te pakken. In de eerste helft van het jaar waren er in de stad al 72 schietpartijen, evenveel als in heel 2018.
Tipgeld voor illegale wapens
Een van de andere maatregelen is een tipgeldregeling voor illegale vuurwapens. Een tip die leidt tot het onderscheppen van een vuurwapen wordt beloond met maximaal 750 euro. ''Uiteraard bekijkt de politie hierbij zorgvuldig of de melder de melding kan geven zonder zelf in gevaar te komen'', schrijft burgemeester Aboutaleb aan de gemeenteraad.
Daarnaast mogen agenten voortaan dus persoonsgericht gaan fouilleren. Rotterdam liep al voorop met het invoeren van gebiedsgericht fouilleren. In gebieden die door de burgemeester op basis van de Gemeentewet zijn aangewezen mogen politiemensen mensen "zonder aanziens des persoons" fouilleren.
Tot frustratie van de politie mochten agenten bij hen bekende verdachten, die in onderzoeken naar vuurwapengeweld naar voren zijn gekomen, niet zomaar aan een fouilleeractie onderwerpen als ze die op straat tegenkomen.
Sluimerende conflicten en ripdeals
Het merendeel van de schietpartijen heeft te maken met de handel in drugs, blijkt uit onderzoek van de politie. Er is sprake van afpersing, sluimerende conflicten en ripdeals. Verschillende criminele netwerken zijn verantwoordelijk voor de schietincidenten. In deze netwerken speelt een aantal personen een cruciale rol als het gaat om vuurwapenbezit en -gebruik, stelt de burgemeester.
Op basis van informatie van de politie gaat een officier van justitie deze personen nu aanwijzen als 'veiligheidsrisicosubject'. Personen die dit stempel krijgen, mogen dan op basis van de Wet wapens en munitie worden gefouilleerd.