Max Verstappen vorig jaar in Singapore EPA

Nog nooit won Max Verstappen drie Formule 1-races in één seizoen. In Singapore ligt op papier een gouden kans voor de Red Bull-coureur, die dit jaar al de grand prixs van Oostenrijk en Duitsland op zijn naam schreef. Maar Verstappen houdt zich nog een beetje op de vlakte. "Ik verwacht een sterk weekend."

Marina Bay is een 23 bochten tellend stratencircuit. De coureurs kronkelen door de stad, maar daar houdt de vergelijking met de grand prix van Monaco wel op. Het circuit in Singapore is langer, sneller en minder krap. En dus kunnen de coureurs er eenvoudiger inhalen. Of dat een voordeel is voor Verstappen? "Nee hoor, ik hoop dat ik zondag niemand hoef in te halen."

De 21-jarige Nederlander beseft dat hij favoriet is, maar probeert de verwachtingen te temperen. "Ik kijk echt uit naar deze race. Ik weet dat mijn auto het hier beter zal doen dan in België en Italië, maar ik wil niet te positief zijn. Dan valt het resultaat meestal tegen."

Over een aanstaande GP-zege wil Verstappen het daarom nog niet hebben. "Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat het hier weer gaat lukken. We moeten als team nog heel veel werk verzetten voor we kunnen zeggen dat we hier gaan winnen. Natuurlijk weten we dat deze baan ons ligt, maar we moeten eerst zorgen dat we er ook echt staan."

Voorspellingen

Verstappen heeft sowieso weinig met voorspellingen. In zijn ogen kan dat pas in de loop van het raceweekend. En zelfs dan niet altijd. "Soms win je opeens een race op een circuit waar je dat niet verwacht. Dat overkwam me bijvoorbeeld in Oostenrijk."

Duidelijk is dat de bochtige Marina Bay-baan veel beter bij Verstappens RB15 past dan de 'powercircuits' Spa en Monza. "Daar wisten we dat het zwaar zou worden, omdat we qua vermogen niet opgewassen zijn tegen Mercedes en Ferrari. Het waren races die we moesten doorkomen." De 23 bochten in Singapore komen daarom als geroepen.

Het podium van de GP van Singapore in 2018 AFP

"Om hier te winnen heb je ook een beetje geluk nodig", zegt Verstappen. Vorig jaar kwam hij als tweede over de streep; komend weekend is het doel een trapje hoger. "Er zijn geen garanties. Het gaat om de details: alles moet kloppen. De kwalificatie is belangrijk, maar de vrije trainingen ook. Dan ben je op zoek naar de ideale afstelling."

Om te zegevieren zal Verstappen moeten afrekenen met de winnaar van vorig jaar: Lewis Hamilton. De Mercedes-coureur domineert het kampioenschap en is hard op weg naar zijn zesde wereldtitel.

Mercedes

"Ik kan nog niet zeggen hoe competitief we zullen zijn, maar met Mercedes moet je altijd rekening houden", zegt Verstappen. "Ik denk dat ze nog iets sterker zijn, maar de gaten tussen de topteams zijn kleiner geworden."

Ook Ferrari, dat de GP's in België en Italië won, schrijft hij niet af. "Dit is een stratencircuit, maar het vertekent: er zijn wel lange rechte stukken. Daar kunnen ze veel tijd winnen. Qua vermogen lopen ze mijlen voor, dus je weet maar nooit."

Gesloten boek

Spa en Monza zijn voor Verstappen inmiddels een gesloten boek. Vier luttele WK-puntjes, twee keer schade in de eerste bocht. "Jammer", vat hij ultrakort de teleurstellende races samen.

Of hij gefrustreerd is? "Nee. Ik probeer vooral te kijken naar de positieve kanten. Die waren er ook. De auto was snel. Zelfs in Monza, een circuit waar onze auto echt niet voor is gebouwd. Dat de auto daar zo goed presteerde, belooft veel voor de rest van het seizoen. Er komen mooie resultaten aan."

STER reclame