Ansu Fati viert zijn treffer tegen Valencia met Antoine Griezmann AFP
NOS Voetbal

Ansu Fati (16) uit Guinee-Bissau is Barcelona's nieuwe wonderkind

Wat goed is, komt snel. De pas 16-jarige Ansu Fati maakt momenteel naam en faam bij FC Barcelona en moet, als het aan de Spaanse voetbalbond ligt, zo snel mogelijk een Spaans paspoort krijgen.

Fati profiteerde de afgelopen weken van de afwezigheid van de geblesseerden Lionel Messi, Luis Suárez en Ousmane Dembélé. En hoe. De vleugelaanvaller uit het Afrikaanse Guinee-Bissau, gelegen aan de westkust in het noorden van Afrika, werd op 31 augustus de jongste doelpuntenmaker van Barcelona ooit in La Liga: 16 jaar en 304 dagen.

Het leverde Fati na de wedstrijd een innige felicitatie van Messi op.

De tiener deed er afgelopen zaterdag in de topper tegen Valencia (5-2 winst) nog eens een schepje bovenop met een doelpunt en een assist op Frenkie de Jong.

Andere planeet

De Spaanse (sociale) media hesen Fati na diens indrukwekkende optreden in Camp Nou massaal op het schild. "Ansu, van welke planeet kom jij?", kopte de sportkrant SPORT.

Fati zette zijn eerste schreden als voetballer in de opleiding van Sevilla en vertrok in 2012 naar Barcelona, waar hij onder anderen de inmiddels naar Paris Saint-Germain vertrokken Nederlander Xavi Simons tegenkwam.

De jongeling ontwikkelde zich gestaag op La Masia, zoals de jeugdopleiding van Barcelona wordt genoemd. Wel zette een aflopend contract de verhoudingen tussen Fati en de Spaanse grootmacht afgelopen seizoen nog even op scherp.

Clausule van 100 miljoen euro

Real Madrid speelde daar vervolgens handig op in en bood de jonge speler een miljoenencontract. Maar Fati weerstond de Madrileense lokroep en sloot een nieuwe driejarige verbintenis met Barcelona, waarin naar verluidt een gelimiteerde transfersom van 100 miljoen euro is opgenomen.

Doelpuntenmaker Frenkie de Jong (rechts) bedankt Ansu Fati voor diens voorzet bij de 2-0 voor Barcelona EPA

De goedlachse Fati lijkt dus op weg naar een glansrijke loopbaan en ook naar meer records. De UEFA neemt in aanloop naar het treffen in de Champions League tussen Borussia Dortmund en Barcelona (dinsdag om 21.00 uur) alvast een voorschot op het succes van de voetballer.

"Wordt Ansu de jongste doelpuntenmaker ooit in de Champions League?", vraagt de Europese voetbalfederatie zich af op de eigen website. Fati kan met zijn 16 jaar en 322 dagen de Ghanees Peter Ofori-Quaye van Olympiakos, die in oktober 1997 17 jaar en 195 dagen was toen hij scoorde, van de troon stoten.

Het is niet ondenkbaar dat Fati, net als afgelopen weekend tegen Valencia, een basisplaats krijgt bij Barcelona. Trainer Ernesto Valverde zal in Dortmund immers geen risico willen nemen met de net herstelde Messi en Suárez.

Jongste doelpuntenmakers - Champions League

Ansu Fati? 16 jaar-322 dagen 2019 FC Barcelona
Peter Ofori-Quaye 17 jaar-195 dagen 1997 Olympiakos
Mateo Kovavic 17 jaar-216 dagen 2011 Dinamo Zagreb
Cesc Fàbregas 17 jaar-218 dagen 2004 Arsenal
Bojan Krkic 17 jaar-218 dagen 2008 FC Barcelona

"Het gaat in Barcelona de afgelopen dagen alleen maar over deze jongen", zegt Spanje-correspondent Edwin Winkels. "In Nederland had men het logischerwijs veel meer over Frenkie de Jong en zijn eerste doelpunt voor Barcelona, maar hier niet."

"Het is belachelijk snel gegaan met Fati", vervolgt Winkels. "Hij heeft wat geluk gehad dat Messi en Suárez niet fit waren en dat Neymar uiteindelijk niet naar Barcelona kwam. Daardoor kreeg Fati een beetje uit nood de kans van Valverde."

Ansu Fati (links) viert met Gerard Piqué zijn 1-0 tegen Valencia AFP

De Spaanse voetbalbond RFEF stelt inmiddels alles in het werk om Fati aan de Spaanse nationaliteit te helpen. De voetballer heeft daar zelf ook wel oren naar. Hij had nog voor Portugal kunnen kiezen, aangezien Guinee-Bissau een voormalige Portugese kolonie is, maar Fati heeft zijn keuze al gemaakt.

Spoedprocedure aangevraagd

Hij wil dolgraag voor Spanje uitkomen en dat zou weleens heel snel kunnen gebeuren. Op het WK onder 17 in Brazilië bijvoorbeeld, dat van 26 oktober tot en met 17 november wordt gehouden.

Het is echter de vraag of zijn aanvraag voor een Spaans paspoort zo snel afgehandeld kan worden. De Spaanse voetbalbond heeft bij de autoriteiten al een spoedprocedure aangevraagd.

Het lijkt zodoende een kwestie van tijd voordat Fati, behalve in het shirt van Barcelona, ook in het shirt van Spanje is te bewonderen.

STER reclame