NOS Sport

Klaar voor Tokio? 'TeamNL staat er goed voor, maar zwemmen is punt van aandacht'

Hendriks voor Tokio: 'Nederland staat er goed voor, wel punten van aandacht'

Ook Maurits Hendriks fronste zijn wenkbrauwen bij het zien van de WK zwemmen, waar Nederland in juli slechts één medaille pakte. Voor een van de traditioneel grote sporten van NOC*NSF is dat een zorgwekkend aantal, minder dan een jaar voor de Olympische Spelen.

"Zwemmen is een punt van aandacht", stelt de technisch directeur van de sportkoepel dan ook.

"Het was een slecht WK, maar er zijn echt nog wel zwemmers die de kwaliteiten hebben om het podium te halen. Zeker in het open water. Dus ik denk dat we daar ook met de zwembond naar kunnen gaan kijken om het beter op de rit te krijgen."

Ranomi Kromowidjojo wint de enige Nederlandse medaille bij de WK zwemmen in 2019

Hendriks denkt hardop na. "Wat er in het zwemmen niet goed gaat? Dat heeft met verschillende dingen te maken. Met wat Nederland zelf doet. En dan moet je een tijdje teruggaan."

"Als je kijkt naar de talentenopleidingsprogramma's bij het zwemmen: zijn daar de goede dingen gebeurd om de succesvolle zwemmers op te volgen? Dat we weer nieuwe Ranomi's krijgen?"

"De andere kant is natuurlijk: wat doet de rest van de wereld? Hoeveel harder gaat het? Hoeveel wordt er daar geïnvesteerd? Je hebt met beide factoren te maken", aldus de technisch directeur van de sportkoepel.

Zwaar kwalificatietraject

Naast het zwemmen hoopt Hendriks dat een aantal teams zich ook nog kunnen verbeteren komend jaar. "Een aantal teamsporten hebben nog een zwaar kwalificatietraject voor de boeg."

"De volleybalsters hebben nu nog één kans over en dat wordt een heel pittige opgave. We hebben nog waterpolo, zowel vrouwen als mannen. En de hockeymannen treffen Pakistan om zich te kwalificeren", somt Hendriks op.

De Nederlandse voetbalsters plaatsten zich met de tweede plaats op de WK voor de Olympische Spelen

Het overheersende geluid dat de technisch directeur wil laten horen, is echter positief. "Ik denk dat we er in de breedte heel goed voorstaan."

"We zijn drie jaar geleden begonnen met kijken of we, in de sporten waarin Nederland goed is, hetzelfde kunnen vasthouden of zelfs nog kunnen verbeteren. Tegelijkertijd zijn we gaan kijken of we het palet konden verbreden. Of we meer sporten richting podium konden krijgen. En daar zijn een aantal hele goede voorbeelden van."

Judo en roeien

Hendriks denkt aan judo, waarin Nederland recentelijk vier medailles veroverde op de WK (één keer goud en drie keer brons), en roeien, dat eveneens een succesvolle WK (twee keer goud, vijf keer zilver, drie keer brons) achter de rug heeft.

"Buitengewoon goed. Daarnaast heeft zeilen een goed jaar gehad en hebben de voetbalvrouwen zich gekwalificeerd. Als je dat allemaal bij elkaar optelt, gaat het heel goed."

Noël van 't End verovert in Tokio WK-goud

Dan komt traditioneel ook de vraag hoeveel medailles Nederland gaat halen. Kan Hendriks zich vinden in het totaal dat Gracenote Sports voorspelt op basis van recente uitslagen?

Volgens het sportdatabureau kan TeamNL 36 medailles (12-10-14) halen. Twaalf keer goud dus. Dat zou een record zijn. In 2000 kwam Nederland tot 25 plakken (12-9-4) in Sydney.

Voorspelling

"Ik heb dat riedeltje nu een paar keer meegemaakt... We weten met z'n allen hoe zwaar de concurrentie is. Er zijn meer landen die meedoen. En soms scheelt het heel weinig of je een medaille haalt of niet."

"Dus ik ben heel voorzichtig om dat soort voorspellingen te doen. Maar ik weet zeker dat Nederland van zich gaat laten horen", is Hendriks zelfverzekerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl