NOS

Het is morgen precies 75 jaar geleden dat operatie Market Garden begon. De geallieerden wilden destijds vanuit België via Nijmegen en Arnhem doorstoten naar Berlijn om het Ruhrgebied in Duitsland te omzeilen. De route wordt nu opnieuw gereden door twee verschillende groepen die het niet eens zijn over hoe dat precies moet.

"Wij willen laten zien hoe het er echt uit heeft gezien", zegt Ernest Donders van Liberation Task Force. Bijna alle 250 voertuigen die meerijden in deze colonne, komen uit Groot-Brittannië. "Maar ook de uniformen, het materieel, alles is precies zoals het vroeger was." Ook de route is vrijwel hetzelfde, ruim een week iedere dag een stukje.

Operatie Market Garden omvatte niet alleen een landing bij Arnhem, het was ook een enorme grondoperatie. Duizenden voornamelijk Britse tanks en pantserwagens trokken door Brabant naar Arnhem.

Verslaggever Joris van Poppel ging langs bij Liberation Task Force en de Stichting Operatie Market Garden om te kijken met welke voertuigen ze rijden:

Onenigheid over Market Garden: Amerikaanse of Engelse voertuigen?

Stichting Operatie Market Garden rijdt deze route ook, maar in een colonne van twee delen. Gisteren hebben ze het eerste stuk afgelegd, komend weekend doen ze het tweede deel. Tussentijds heeft de groep een basiskamp op de Vlagheide in Schijndel. "Er komen hier veel schoolklassen en die kunnen op deze manier kennis maken met het Amerikaanse materieel", zegt bestuurslid Henk Boons.

En daar botst het met de ideeën van Liberation Task Force. Bijna alle voertuigen van Stichting Operatie Market Garden, en dat zijn er zo'n 400, zijn Amerikaans. Historisch niet correct, maar wel een stuk eenvoudiger, zegt Boons. "Die voertuigen zijn jaren erna nog in veel andere legers als reserve gebruikt in bijvoorbeeld de Koude Oorlog. Daar zijn er veel meer van en daar zijn ook veel meer onderdelen voor."

Wij willen laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Henk Boons van Stichting Operatie Market Garden

Stichting Operatie Market Garden wil Nederlanders vooral laten zien wat er allemaal nodig was om ons te bevrijden. "Mensen zijn van de andere kant van de wereld hiernaartoe gekomen met heel veel legermateriaal. Wij willen laten zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is."

Maar volgens de Liberation Task Force kan dit alleen door zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven. "Wij werden jaren geleden al door de veteranen aangesproken dat de voertuigen die men liet zien in Nederland, niet de voertuigen waren die de Engelsen meebrachten", zegt Donders. "En dat is wel belangrijk om een realistisch beeld te kunnen schetsen."

Ondanks het meningsverschil, zitten de twee groepen elkaar niet in de weg. Donders: "Brabant is wat dat betreft groot genoeg. Dus iedereen kan zijn gang gaan."

Bekijk hier een terugblik op operatie Market Garden die 17 september 1944 begon.

Al 75 jaar een brug te ver

STER reclame