Nederlandse militairen gaan de huizen langs op het eiland NOS

Mensen op de door orkaan Dorian zwaar getroffen Bahama's zijn erg dankbaar voor de inzet van de Nederlandse militairen. "Ze zijn blij met alle hulp die ze maar krijgen", zegt luitenant ter zee Natasja Broertjes tegen de NOS. Sinds eind vorige week verleent zij samen met honderden collega's hulp op het eiland Abaco.

Daar werkt Broertjes vanuit het ziekenhuis in Marsh Harbour. "Dat is eigenlijk ongeschonden gebleven. Daarom zijn hier vooral veel spullen naartoe gebracht en worden spullen van hieruit naar andere ziekenhuizen gebracht."

Eerste hulp heeft ze nog niet hoeven te verlenen. "Marsh Harbour is eigenlijk een soort spookstad, want de meeste mensen zijn hier gevlucht. En de mensen die hier nog wel zijn, hebben geen of minimale medische hulp nodig. De artsen op het eiland kunnen het zelf aan."

Daarom zijn er vooral verkenningen gedaan naar andere eilanden. "Naar kleinere hospitalen waar wel hulp nodig is", zei Broertjes.

Verderop op het eiland delen Nederlandse militairen hulpgoederen uit aan de mensen die achter zijn gebleven op Abaco:

'We delen water, voedsel en toiletspullen uit, dingen die mensen nu echt nodig hebben'

"Het is hier heel rustig", vertelt luitenant Milou Rabelink. "Toch merken we dat er nog mensen stiekem in hun huis zitten en proberen hun woning weer te maken. In een halfuurtje troffen we zeker twintig mensen aan."

Aan hen worden voedsel en schoonmaakmiddelen, maar ook toiletpapier en tandenborstels uitgedeeld. "Maar vooral veel water", zegt Rabelink. Volgens haar blijven de Nederlanders nog in ieder geval tot het eind deze week op het eiland.

STER reclame