Stichting Duik de Noordzee Schoon
NOS Nieuws Binnenland

Vrijwilligers duiken 2500 kilo troep op uit Noordzee

Een groep vrijwilligers van Stichting Duik de Noordzee Schoon heeft 2500 kilo afval opgedoken uit de Noordzee. Het team was negen dagen weg en ging op de zeebodem op zoek naar spullen die schadelijk zijn voor het ecosysteem.

De duikers haalden onder meer kleding, keukengerei, reiskoffers, vloerkleden, speelgoed en auto-onderdelen uit het water. Ook honderden kilo's aan oude visnetten kwamen naar boven.

Er zaten soms opmerkelijke zaken tussen:

Oude schoenen, bureaustoelen en auto's: dit ligt er allemaal in de Noordzee

De vrijwilligers zochten bij scheepswrakken tussen Ameland en Schiermonnikoog. Die scheepswrakken zijn volgens de stichting een bron van zeeleven, maar er blijft juist daar veel langsstromend afval haken. Vissen raken verstrikt in de 'spooknetten' die zijn blijven haken en het langzaam afbrekende plastic komt in de voedselketen terecht.

MSC Zoe

Zo'n 500 kilo van het afval is afkomstig van containers die de MSC Zoe begin dit jaar verloor. Van de 342 zeecontainers die toen overboord gingen, liggen er nog bijna vijftig op de zeebodem. Volgens de stichting geeft hun actie aan dat bergingspogingen bij die containers nog steeds zin hebben.

Stichting Duik de Noordzee Schoon werd in 2011 opgericht om lood en spooknetten bij scheepswrakken te verwijderen. In totaal hebben de vrijwilligers bij veertien expedities 60.000 kilo aan afval omhooggehaald.

STER reclame