Ruth Peetoom nieuwe CDA-voorzitter

time icon Aangepast

Op het CDA-partijcongres in Den Haag is Ruth Peetoom gekozen tot de nieuwe partijvoorzitter. Ze kreeg 60,9 procent van de stemmen; haar tegenstrever Sjaak van der Tak 39 procent.

De 43-jarige Peetoom is predikant van de Nicolaïkerk in Utrecht. Op het partijcongres in oktober stemde zij tegen de vorming van een kabinet met gedoogsteun van de PVV. Ze is getrouwd met oud-CNV-voorzitter René Paas.

Onderling respect

De nieuwe voorzitter moet een belangrijke rol gaan spelen in de discussie over de koers van de partij. Het CDA is wat dat betreft zoekende na een aantal verkiezingsnederlagen op rij en een heftige interne discussie over het al dan niet deelnemen aan een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV.

In de toespraak na haar verkiezing wees ze ook op het belang van onderling respect. "CDA'ers moeten elkaars integriteit nooit in twijfel trekken en dat is de afgelopen tijd wel eens fout gegaan."

Gezicht

Peetoom realiseert zich dat de verwachtingen hoog zijn. "Ik ben natuurlijk niet het meisje dat alles goed komt maken, maar ik ben wel de voorzitter die het gezicht wil zijn van alle inzet en betrokkenheid van al die leden."

Het CDA zat zonder voorzitter sinds Henk Bleker staatssecretaris van Landbouw was geworden.

STER Reclame