EPA
NOS NieuwsAangepast

President Trump zegt het nu ook: Hamza bin Laden is dood

President Trump heeft bevestigd dat bij een Amerikaanse contra-terrorismeoperatie Hamza bin Laden is gedood, een zoon van de in 2011 omgebrachte al-Qaida-leider Osama bin Laden.

Nieuws daarover lekte de afgelopen zomer al uit, maar werd toen niet officieel bevestigd. Anonieme bronnen vertelden toen dat Hamza bin Laden in de eerste twee jaar van het presidentschap van Trump was gedood. Trump werd in 2017 beëdigd. In 2018 verspreidde al-Qaida nog een videoboodschap van Hamza, waarin hij Saudi-Arabië bedreigde en de bevolking van het Arabisch schiereiland opriep om in opstand te komen.

Grensgebied

Trump zegt dat Hamza bin Laden omkwam bij een operatie in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Meer details geeft hij niet. Hij zegt wel dat al-Qaida een belangrijke leider heeft verloren en dat daardoor belangrijke operaties van de terroristische groepering zijn ondermijnd.

Begin dit jaar zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de 30 jaar oude Hamza een opkomend leider van al-Qaida was. Er werd 1 miljoen dollar gezet uitgeloofd voor informatie die tot zijn gevangenneming zou leiden.

Nieuwsuur zond op 1 augustus deze reportage over hem uit:

Dit is Hamza bin Laden

Hamza bin Laden was een van de twintig kinderen van Osama bin Laden, die als leider van al-Qaida verantwoordelijk was voor verschillende terreuraanslagen op Amerikaanse doelen. De bekendste zijn die van 11 september 2001, toen al-Qaida-terroristen vliegtuigen kaapten en onder meer de Twin Towers in New York binnenvlogen.

Tien jaar later wisten de Amerikanen Osama bin Laden op te sporen. Commando's schoten hem dood in een schuilplaats in Pakistan. Hamza trad in de voetsporen van zijn vader en liet in een videoboodschap weten dat hij diens jihad zou voortzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl