1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Partner Halsema: wapen dat mijn zoon bij zich had, was van mij

Het wapen waarmee de zoon van burgemeester Halsema van Amsterdam werd opgepakt, was van zijn vader Robert Oey. Dat zegt Oey in een interview met NRC. Volgens de documentairemaker gaat het om een onklaar gemaakte revolver uit Duitsland, die hij al twintig jaar in zijn bezit had.

Het pistool is volgens Oey in 1999 gebruikt voor het logo van zijn toenmalige productiemaatschappij. Het lag al die jaren bij een vriend, maar onlangs had hij het voor een filmshoot meegenomen naar de ambtswoning van de burgemeester. Daar bewaarde hij het naar eigen zeggen in een juten zak in een kastje in de woonkamer.

De minderjarige zoon van Halsema en Oey werd in juli samen met een andere jongen opgepakt nadat ze waren betrapt bij een inbraak op een leegstaande woonboot, bleek vorige maand toen De Telegraaf dat meldde. Hij had een verboden wapen bij zich, dat hij weggooide toen de politie op de overlast afkwam. De zaak is nog in behandeling.

Ook tegen Oey loopt een zaak, vanwege verboden wapenbezit. Hij wordt volgens NRC volgende week daarover gehoord. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan alleen bevestigen dat Oey verdacht wordt, maar kan verder niets zeggen omdat het onderzoek nog loopt. "Dat maakt dat wij heel terughoudend zijn met de woordvoering", zegt ze. Vermoedelijk wordt deze maand meer duidelijk.

Brief aan de Amsterdammers

Volgens Oey heeft hij op de avond van de arrestatie aan Halsema verteld dat het wapen van hem was. In een brief aan de Amsterdammers over het voorval beschreef Halsema na berichtgeving van De Telegraaf dat haar zoon een "(verboden) nepwapen" bij zich had, maar noemde ze niet dat het ging om een revolver van haar partner.

Halsema laat daar vanochtend over weten dat ze er geen gewoonte van wil gaan maken om publiekelijk te reageren over een privékwestie. "Ik schreef de brief als moeder die haar minderjarige zoon moest beschermen, in een uitzonderlijke reactie op onjuistheden in de pers die hem beschadigden."

'Dommigheid van puber'

Oey zegt verder dat hij in juli voor zijn werk in Bangkok was toen Halsema hem belde en zei dat hun zoon was opgepakt. Hij zegt in de krant dat de gebeurtenis het gezin wekenlang bezighield, maar dat ze dachten dat "dommigheid van een puber" niet breed uitgemeten zou worden in de pers.

Toen het gezin half augustus in Kenia op vakantie was, werd duidelijk dat De Telegraaf wist van de arrestatie en dat de krant erover ging berichten. "We zaten op een idyllische plek, maar er werd alleen maar gehuild", beschrijft Oey in NRC. Hij zegt dat de kwestie nog niet is uitgesproken tussen hem en Halsema. "Maar ze is natuurlijk heel boos."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl