Kaillie Humphries EPA

Tweevoudig olympisch bobsleekampioene Kaillie Humphries heeft in eigen land voor opschudding gezorgd door via de rechter een overstap van Canada naar de Verenigde Staten te willen afdwingen. In 2022 hoopt ze als Amerikaanse mee te doen aan de Olympische Spelen in Peking.

De 34-jarige Humphries sleept de Canadese bobslee- en skeletonbond voor de rechter omdat de bond in haar ogen verzuimt serieus onderzoek te doen naar intimidatie en discriminatie binnen de nationale selectie. Naar eigen zeggen wordt ze gedwarsboomd en niet serieus genomen door de bond, waardoor ze heeft besloten haar loopbaan voort te zetten in de Verenigde Staten.

Vorig jaar al diende Humphries een officiële klacht in bij de Canadese bond en sindsdien is ze niet meer in actie gekomen op de bobsleebaan. De exacte inhoud van de klacht is overigens niet bekend. "De bond kan mij geen veilige plek meer bieden", luidt de summiere toelichting van Humphries.

In een emotionele verklaring tegenover de Canadese nieuwszender CBC liet Humphries hoe zwaar het besluit haar valt.

Het is de verwachting dat Humphries zich volgende week als gast meldt bij het Amerikaanse team in Lake Placid.

Er zit overigens haast achter de vrijgave voor Humphries. Ze moet volgens de internationale regels voor 30 september zijn vrijgegeven door Canada, wil ze dit seizoen namens de Verenigde Staten in actie kunnen komen.

Toonaangevend

Humphries is een van de boegbeelden van het bobsleeën. Ze won goud bij de Spelen van 2010 en 2014 en pakte vorig jaar brons in Pyeongchang.

STER reclame