NOS Voetbal

'Onmisbare' Veltman: 'Misschien deed ik het vorig seizoen te goed'

Veltman: 'Misschien wel beter teruggekomen na tweede kruisbandblessure'

Het kan vreemd gaan in de voetbalwereld. Joël Veltman staat aan het eind van de vorige voetbaljaargang klaar om zijn tas bij Ajax in te pakken en eens buiten de landsgrenzen te gaan kijken. Inmiddels is de 27-jarige verdediger weer een belangrijke steunpilaar in het elftal van trainer Erik ten Hag, behoort hij tot de Oranje-selectie van Ronald Koeman en heeft hij zijn contract bij Ajax verlengd.

"Misschien heb ik het aan het einde van vorig seizoen wel te goed gedaan", zegt de verdediger met een glimlach over zijn nieuwe situatie in Amsterdam.

Achttien jaar Ajacied

Veltman, die sinds 2001 de Ajax-kleuren draagt, is een vechter: binnen en buiten de lijnen. Twee keer scheurde hij een kruisband af. De vraag bij zo'n blessure is doorgaans of iemand nog wel terugkeert op zijn oude niveau. Vaak blijkt het een lastig verhaal. Veltman knokt zich echter twee keer terug.

"In de A-jeugd ben ik er lang uit geweest door een kruisbandblessure. En in 2018 opnieuw, aan de rechterknie. In de jeugd was het de andere knie. Ik ben nu dus klaar. Natuurlijk zijn er twijfels geweest. Ik ben er lang uit geweest en het team groeit door. Maar ik heb het niveau weer aangetikt", kijkt hij naar zijn strijd om volledig fit terug te komen.

Begin dit jaar keert Veltman tijdens de oefentrip van Ajax door Amerika terug in de selectie van Ten Hag. Ruim tien maanden heeft hij aan zijn herstel gewerkt. In februari keert de verdediger als invaller tegen NAC terug in de eredivisie.

Een paar maanden later, met een indrukwekkende prestatiereeks in de Champions League, de titel en de nationale beker op zak, lijkt Veltman de deur in Amsterdam achter zich dicht te trekken.

West Ham United

"Iedereen weet dat ik graag nog een keer in het buitenland speel. West Ham United had interesse, maar er waren meer clubs. Ajax stak er echter een stokje voor. Ik mocht niet weg", zegt hij over de rare zomer. "In 2018 wilde ik ook al weg, maar toen raakte ik geblesseerd. Ik ben aan mijn achttiende seizoen begonnen hier, maar ik zit nog goed hoor."

Veltman heeft misschien wel de pech dat hij multifunctioneel inzetbaar is. Hij kan centraal achterin spelen, is ook vaak de rechtsback. Het vertrek van sterkhouder Matthijs de Ligt heeft misschien ook wel een rol gespeeld bij het veto van technisch directeur Marc Overmars bij een vertrek van de speler. "Door omstandigheden is het niet doorgaan", stelt de Ajacied, die bij voorkeur in het centrum speelt.

Scannen

Inmiddels helemaal blessurevrij is Veltman weer een vaste kracht voor Ten Hag, heeft hij zijn contract bij Ajax zelfs verlengd tot de zomer van 2021. Hij geldt als echte Ajacied. Geen hoogbegaafde technicus als Hakim Ziyech, maar iemand die het spel scant en leest, situaties goed kan inschatten.

"Dat scannen heb ik van Frank de Boer meegekregen: weten waar de bal valt, wat aanvallers doen. Het moet ook een beetje in je zitten. En alleen maar Ziyechs in een elftal zou niet goed zijn. Allemaal Veltmannen ook niet, maar inmiddels heb ik er heel wat wedstrijden in Ajax 1 opzitten", zegt hij over zijn rol bij de Amsterdammers. "Ik ben ook de comeback kid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl