In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Graven, muren en kapel van oorlogsbegraafplaats Mierlo beklad

 • Omroep Brabant
  Oorlogsbegraafplaats Mierlo
 • Dave Hendriks/SQ Vision
  Hakenkruis in kapel op oorlogskerkhof Mierlo
 • Dave Hendriks/SQ Vision
  Bijna alle zerken zijn beklad
 • Dave Hendriks/SQ Vision
 • Dave Hendriks/SQ Vision
 • Dave Hendriks/SQ Vision
  Bezoekers leggen bloemen bij beklad monument

Op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo zijn graven, muren en de kapel beklad. Zo is een enorm hakenkruis op de binnenmuur van de kapel gekalkt.

Op de buitenmuur van de Mierlo War Cemetery staat in grote zwarte letters 'MH 17 lie' geschreven. Ook de witte grafzerken op het Britse ereveld zijn besmeurd.

Graven beklad, rondleiding schoolkinderen afgelast

De bekladding werd vanochtend rond 08.00 uur ontdekt. Als snel kwamen er mensen naar de begraafplaats om het met eigen ogen te zien. Een verslaggever van Omroep Brabant beschrijft het als volgt: "Het is niet een beetje beklad, nee, alles is hier beklad. Op vrijwel alle grafstenen staat een letter. Onvoorstelbaar." Hij omschrijft de teksten als 'Engelse wartaal'.

Schoonmaken lukt niet

Schoonmakers zijn al begonnen met het reinigen van bekladde grafstenen op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo. Met een hogedrukspuit werd geprobeerd om de teksten te verwijderen, maar de inkt is al te ver in de stenen getrokken om het eraf te kunnen spuiten. Er wordt nu naar andere opties gekeken om alles schoon te maken.

Het maakt me niet uit of het onze graven zijn of die van de Duitsers, zoiets doe je niet.

Jim Martin (98) Amerikaanse oorlogsveteraan

Oorlogsveteranen

Jim Martin en Raymond Wallace zijn samen met andere hoogbejaarde Amerikaanse veteranen in Uden om van daar uit herdenkingen rondom de bevrijding te bezoeken.

De 98-jarige Martin hielp in 1944 mee aan de bevrijding van Eindhoven. Ook hij schrikt als hij hoort dat het kerkhof in Mierlo is toegetakeld. "Echt waar? Dat is afschuwelijk. Maakt me niet uit of het onze graven zijn of die van de Duitsers, zoiets doe je niet."

Wallace (94) sprong op D-day uit een vliegtuig boven de stranden van Normandië. Hij reageert stomverbaasd als hij hoort over de bekladde graven in Mierlo. "Je vraagt je af waarom iemand zoiets doet."

Volgens de beheerder van de begraafplaats is het niet de eerste keer dat er iets is vernield. "Afgelopen weekend is de begraafplaats ook al beklad. Dat hebben we dinsdag laten schoonmaken en nu is het weer raak." Hij gaat ervan uit dat het dezelfde persoon is die achter de bekladdingen zit.

Inmiddels zijn er bloemen gelegd bij het besmeurde monument.

Herdenking

De bekladdingen komen in een periode dat uitgebreid wordt stilgestaan bij de bevrijding van Brabant, 75 jaar geleden. Op de begraafplaats in Mierlo liggen veel militairen die in Oost-Brabant sneuvelden vanaf 17 september 1944 bij operatie Market Garden.

Maandag staat een bloemlegging op het ereveld gepland. Een dag later trekt een militaire colonne door Mierlo. Er wordt dan stilgehouden bij de begraafplaats die de komende dagen wordt bewaakt.

Advertentie via Ster.nl