Anne van Dam
NOS Sport

Van Dam mag perfecte swing nu op prestigieuze Solheim Cup laten zien

  • Nathalie Hoogeveen

  • Nathalie Hoogeveen

Voor Anne van Dam komt vandaag een droom uit. De 23-jarige golfster uit Arnhem maakt deel uit van het Europese team van topgolfsters dat het bij de prestigieuze Solheim Cup opneemt tegen de Verenigde Staten.

Dat betekent: spelen op het hoogste podium, voor meer dan 80.000 fanatieke toeschouwers, samen met én tegen de beste golfsters ter wereld.

Het is bijzonder dat Van Dam de Nederlandse eer hooghoudt in het Europese team. Ze is pas de tweede golfster die namens Nederland mag meedoen aan de Solheim Cup, terwijl het toernooi dit jaar al toe is aan de zestiende editie. Christel Boeljon was in 2011 de eerste Nederlandse die een plaats wist te verwerven bij het exclusieve gezelschap.

Fanatieke fans bij de Solheim Cup in 2017 in West Des Moines (VS)

Van Dam stond op haar vijfde al met een club in haar handen op een golfbaan, tijdens een vakantie met haar ouders in Amerika. Maar de jonge Anne was niet meteen verkocht. Ze deed ook aan wedstrijdzwemmen en vond dat eigenlijk leuker, vertelde ze vorig jaar bij Langs de Lijn.

"Ik was veertien toen ik stopte met zwemmen. Met golf kwam ik in Jong Oranje en toen begon het echt leuk te worden: ik speelde internationale toernooien en zag op jonge leeftijd al veel van de wereld. Toen begon het echt te prikkelen", aldus Van Dam, die van haar tiende tot haar negentiende werd begeleid door dezelfde coach van de nationale bond.

Na haar periode in Jong Oranje besloot ze prof te worden en sindsdien komt ze uit in de Ladies European Tour (LET), het hoogste niveau in Europa.

Een jaar later, in 2016, won Van Dam haar eerste LET-toernooi. Ze werd sindsdien elk jaar verkozen tot beste Nederlandse golfster en groeide uit tot het vrouwelijke boegbeeld van de Nederlandse golfsport.

Amerikaanse Tour

In 2018 beleefde Van Dam haar internationale doorbraak: ze won in Spanje twee toernooien en plaatste zich ook voor de Amerikaanse LPGA Tour, het hoogste niveau in het vrouwengolf.

In het begin van dit jaar won Van Dam in Australië haar vierde LET-toernooi. Een maand geleden stond ze tweede op de ranglijst voor de Solheim Cup. Daardoor werd ze voor het eerst in haar loopbaan opgenomen in de selectie voor het prestigieuze toernooi.

Zes jaar geleden deed ze al wel mee aan de juniorenversie.

'Beste swing ter wereld'

Van Dam staat vooral bekend om haar krachtige swing. Na haar eerste jaar in Amerika staat ze met een afstand van bijna 260 meter bovenaan de ranglijst over de gemiddelde driving distance. Oftewel: van alle golfsters die uitkomen op het hoogste niveau ter wereld slaat Van Dam de bal gemiddeld het verst.

Dat de Arnhemse een goede swing heeft, is in de golfwereld inmiddels welbekend. Eind vorig jaar zette Van Dam een korte video online waarin ze een golfbal wegslaat tijdens een training. Het filmpje ging zogezegd 'viraal' en werd al snel meer dan een miljoen keer bekeken.

Bekijk de video van Van Dam hieronder:

Volgens veel golfvolgers beschikt Van Dam over de 'perfecte swing' en sommigen durven zelfs te beweren dat de hare de 'beste ter wereld' is. Van Dam mocht er zelfs op de beroemde Amerikaanse golfzender Golf Channel over komen vertellen.

The Guardian publiceerde maandag een artikel over Van Dam. De Britse krant noemt het bijzonder dat de Nederlandse het toernooi gehaald heeft, want "in Arnhem is golf net zo vanzelfsprekend als vegetariërs die 's avonds een steak eten".

Zelf komt Van Dam ook aan het woord in het artikel. "Iedereen zegt dat ik het in m'n broek ga doen van de zenuwen", vertelt ze. "Er zal heel veel publiek zijn en iedereen zal ons aanmoedigen. Ik wil er vooral van gaan genieten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl