Niet synchroon maar om en om: nieuwe roeitechniek blijkt mogelijk sneller
Niet met z'n allen tegelijk maar tegen elkaar in. Nieuw onderzoek lijkt erop te wijzen dat dát de beste roeitechniek is.
"Als iedereen tegelijk roeit dan valt de boot bij elke haal eventjes stil", legt bewegingswetenschapper Laura Cuijpers van de Rijksuniversiteit Groningen uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Daarom kunnen roeiers beter om en om aan de riemen trekken. Zo wordt die boot de hele tijd versneld."
Nu proberen roeiers nog hetzelfde te bewegen en hun slagen tegelijk te maken, maar afwisselen zou sneller zijn. In deze animatie is het verschil goed te zien:
Het idee van om en om roeien is al wel 100 jaar bekend, vertelt Cuijpers. De eerste pogingen dateren al uit 1930. Maar wat de meetresultaten toen waren, is nooit ontdekt. Omdat het in theorie harder zou moeten gaan dan het tegelijk roeien, besloot Cuijpers het te onderzoeken.
Ze ontdekten dat als roeiers om de beurt een haal maken, de boot vloeiender door het water gaat, met een constantere snelheid. "Je moet aan beide kanten van de boot iemand hebben die de boot voortstuwt", legt ze uit. "Bij een boot met acht roeiers zou je dan twee groepjes van vier roeiers kunnen maken."
Om te voorkomen dat de riemen tegen elkaar botsen, vergt de nieuwe techniek ook enige aanpassing aan de boten van nu om meer ruimte te creëren. "Als je kijkt naar de acht dan zou je 70 centimeter extra nodig hebben op een boot van 18 meter. Dus dat valt op zich wel mee."
Is dit wat voor Tokio 2020?
Bij de allereerste test bleek het om en om roeien slechts vier seconden langzamer te gaan: een veelbelovend resultaat voor een eerste poging. "Als roeiers bereid zijn om hun techniek aan te passen, kan deze nieuwe manier van roeien snel zijn intrede maken in de sport. Al is de verwachting dat de Olympische Spelen van Tokio daarvoor net te vroeg komen", zegt Cuijpers. Er is meer onderzoek nodig, en bovendien moeten de boten nog wel aangepast worden aan de nieuwe techniek.
Of het ook daadwerkelijk sneller gaat, moet in de praktijk nog blijken. Want roeiers moeten nog wel oefenen op het beurtelings een slag maken.