Luiten recht rug na valse start op KLM Open, maar raakt ook supporter

Op het jubilerende KLM Dutch Open heeft Joost Luiten een eerste ronde met twee gezichten gelopen. Hij staat na een ronde van 69 (-3) op The International, de golfbaan nabij Schiphol, op de zeventiende plaats.

Die klassering leek na de eerste negen holes ver weg na drie bogeys. Daarnaast moest Luiten even de tijd nemen om een toeschouwer opbeurend toe te spreken omdat die persoon was geraakt door de bal.

Bij het afslaan kwam de bal hard op de onderrug van de man, die ineenkromp van de pijn. Hij liep geen ernstig letsel op, wel een flinke rode plek.

Herstel op backnine

Luiten, die zijn ronde met titelhouder Wu Ashun (-3) en Sergio Garcia (-4) liep, herstelde zich echter knap op zijn tweede serie van negen holes (backnine), waar hij foutloos was en zes slagen won.

Joost Luiten tijdens de eerste dag van de KLM Open ANP

Rowin Caron, die zelfs even alleen koploper was, en amateur Koen Kouwenaar zijn voorlopig met een ronde van -4 de beste Nederlanders.

De 33-jarige Luiten won het toernooi, dat toe is aan zijn honderdste editie, in 2013 en 2016. Hij deed afgelopen jaar niet mee vanwege een polsblessure.

Shinkwin leidt na eerste dag

Callum Shinkwin gaat na de eerste dag aan de leiding. De 26-jarige Engelsman weet zich met een ronde van 66 (-6) één slag voor op zeven achtervolgers. Shinkwin maakte vijf birdies, een eagle en slechts één bogey.

Callum Shinkwin staat na de eerste dag aan de leiding op de KLM Open Pro Shots

De koploper heeft nog een vrij leeg palmares. Eén keer was hij dicht bij een toernooizege op de Europese tour. In 2017 verspeelde hij in Aberdeen een slag voorsprong op de achttiende hole, waarna hij de play-off verloor van de Spanjaard Rafael Cabrera-Bello.

Patrick Reed is de hoogstgeplaatste speler op de KLM Open. De nummer 17 van de wereld staat na twee bogeys en twee birdies op de gedeelde 65ste plaats met een par-ronde.

STER reclame