Politiediensten speuren al de hele dag naar witwaspraktijken op een bedrijventerrein in Beverwijk. 250 politiemensen en ambtenaren van het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de FIOD hebben gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Door de inzet van zogenoemde geldhonden zijn verborgen plekken aangetroffen waar cash geld lag opgeslagen. De zoekactie heeft al meer dan 150.000 euro en diverse geldtelmachines opgeleverd.

Volgens de politie gaat de actie tot vanavond laat door. In totaal worden vijftig bedrijven doorzocht. Opvallend is dat onder de bedrijven ruim veertig belwinkels zijn. Die worden door criminelen vaak gebruikt als dekmantel.

Ze doen alsof ze telefoons verkopen, maar eigenlijk is het drugsgeld, aldus een woordvoerder:

Groot politieonderzoek bij belwinkels naar witwassen

De politie zegt dat er diverse signalen waren binnen gekomen dat de telecombedrijven zich bezighielden met 'ondergronds bankieren' waarmee vermoedelijk miljoenen euro's zijn verplaatst. Het bedrijfsterrein werd vaak bezocht door vermoedelijke geldkoeriers of mensen die zich bezighouden met witwassen.

Volgens de politie werd "dubieus" contant geld via de belwinkels rondgepompt, onder meer naar Oost-Europa en Dubai. Zo werd de herkomst verdoezeld en kon nauwelijks worden vastgesteld wie het geld oorspronkelijk had ingebracht. Vier van de bedrijven zijn formeel verdacht, de overige bedrijven zijn vooral doorzocht om bewijsmateriaal te verzamelen. Het bedrijfsterrein is hermetisch afgesloten.

STER reclame