Sem van Rijssel
NOS Nieuws

Minder gedumpt drugsafval gevonden

Het aantal dumpingen van drugsafval is in de eerste helft van dit jaar gehalveerd. Dat is opvallend, omdat het aantal ontmantelde drugslabs vrijwel gelijk is gebleven. Het lijkt er dus niet op dat er minder synthetische drugs worden geproduceerd, zegt de politie.

In de eerste helft van vorig jaar waren er 151 dumpingen van drugsafval. Dit jaar zijn dat er nog maar 74, vooral in Noord-Brabant en in Limburg. Over het totale volume van de gedumpte chemicaliën is niets bekendgemaakt.

NOS
Drugslocaties gevonden door de politie: fabriekjes, magazijnen en dumpingen

"Er zijn opmerkelijk minder dumpingen dan in 2018", zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de Landelijke Politie. Waar het afval blijft, is volgens hem lastig te zeggen. Mogelijk wordt er vaker geloosd in het riool, in putten en in rivieren. Ook vindt de politie vaker afval in de laboratoria zelf. Mogelijk laten criminelen de overgebleven chemicaliën daar gewoon staan.

Het aanhouden van personen die de chemicaliën in het openbaar lozen, levert vaak weinig bruikbare informatie op. "De mensen die dumpen weten vaak weinig van degenen die achter de handel zitten."

Zelfde provincies

De eerste helft van dit jaar ontmantelde de politie 44 drugslabs. Net als voorheen worden de meeste laboratoria gevonden in Noord-Brabant, Gelderland en Zuid-Holland.

Wat zit er eigenlijk in die blauwe vaatjes waar drugsafval in wordt gedumpt? En hoe gevaarlijk is dat? Wij waren bij een opruimactie en testten het afval.

Zo schadelijk en gevaarlijk is drugsafval

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl