ANP

Drie mannen uit Assen, Eelde en Groningen zijn veroordeeld tot maandenlange celstraffen voor het chanteren van mannen via Tinder.

De drie deden zich op de datingapp voor als een 18-jarig meisje en legden contact met mannen. Het 'meisje' stuurde vervolgens aan op een date en zei daarna dat ze in werkelijkheid 15 jaar was. Sommige mannen haakten daarop af, maar anderen gingen door met de date.

Op de afgesproken plek troffen ze niet het meisje, maar de drie mannen die alles filmden. Zij chanteerden vervolgens hun slachtoffers en dwongen hen om geld en hun telefoons af te geven.

De mannen zeiden tegen de rechter dat ze een maatschappelijk probleem wilden aankaarten en net als Alberto Stegeman pedoseksuelen wilden opsporen. Ze wilden naar eigen zeggen de politie bellen om de mannen aan te geven, maar deden dat nooit.

Financieel gewin

De rechter geloofde hen niet en meende, net als het OM, dat het ze alleen om het geld ging. "Het enige doel van de verdachten was geld verdienen door in te spelen op de veroorzaakte kwetsbaarheid en angst bij de slachtoffers. De verdachten waren zich ervan bewust dat de slachtoffers de afspraak geheim wilden houden en maakten daar misbruik van", aldus de rechtbank.

Een 25-jarige Assenaar is voor zijn aandeel veroordeeld tot twintig maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk. De 24-jarige Groninger en de 22-jarige man uit Eelde kregen zestien maanden cel, waarvan drie en vier maanden voorwaardelijk, schrijft RTV Drenthe.

De opgelegde straf is hoger dan de strafeis van het Openbaar Ministerie. Volgens de rechtbank doet dat recht aan de feiten. Naast de celstraf moeten de mannen hun slachtoffers ook een schadevergoeding betalen.

STER reclame