Utrechtse student snelste vrouw ooit op een fiets

tijd van publicatie

Nog nooit heeft een vrouw op eigen kracht zo hard gefietst als Rosa Bas uit Utrecht. De 28-jarige student sportfysiotherapie schoot met 122,12 kilometer per uur door de woestijn van de Amerikaanse staat Nevada.

Dat deed ze op een aerodynamische ligfiets die door een gezamenlijk studententeam van de TU Delft en de VU in Amsterdam is ontwikkeld.

De blijdschap was groot na het behalen van het record:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zo hard ging de snelste vrouw ooit op een fiets

"Ik ging harder dan auto's normaal op deze weg mogen rijden", liet Bas in een verklaring aan RTV Utrecht weten. Het oude snelheidsrecord voor vrouwen stond op 121,8 kilometer per uur. Dat was in 2010 gevestigd door een team uit Frankrijk.

Luchtweerstand

De Nederlandse studenten doen mee aan de World Human Powered Speed Challenge. De snelheidswedstrijd wordt gehouden op een 10 kilometer lange rechte weg. Die ligt op 1400 meter hoogte, waar weinig luchtweerstand is. De wedstrijd duurt nog een paar dagen. Daarin zullen andere teams proberen het wereldrecord te breken.

De snelheid van Rosa Bas is geen absoluut record. Vorig jaar behaalde de Amerikaanse Denise Mueller-Korenek een snelheid van 296 kilometer per uur op de fiets, maar dat deed ze in de slipstream van een auto die voor haar reed.

Dit is een artikel van

STER reclame