Brandyn Churchill en zijn verloofde Sophie Rogers
NOS Nieuws

Virginia vraagt naar etnische achtergrond bij huwelijk, stellen stappen naar rechter

Arabisch, arisch, mulat, joods, Aziatisch of Moors? Dit zijn slechts enkele van de ruim 200 rassen waaruit Brandyn Churchill en zijn verloofde Sophie Rogers moesten kiezen, toen ze hun huwelijksvergunning gingen aanvragen in de Amerikaanse staat Virginia.

"In de aanvraag stonden aanstootgevende en racistische termen die niet meer van deze eeuw zijn, ze zijn verouderd en ook diep beledigend," vertelt Churchill aan de BBC. "We zeiden dat we ons er ongemakkelijk bij voelden en zijn vertrokken."

Koppels die in Virginia willen trouwen, moeten hun etnische achtergrond invullen voordat ze in het huwelijk mogen treden. Drie stellen zijn nu naar de rechter gestapt om hier een einde te maken. Ze noemen het ongrondwettelijk en "een lelijk overblijfsel van het racistische verleden waarin Virginia en andere staten mensen verboden buiten hun eigen ras te trouwen". Volgens hun advocaat willen zijn cliënten graag in Virginia trouwen, maar niet "als ze zichzelf een etiket moeten opplakken om toestemming te krijgen".

Geen vergunning

De twintigers Churchill en Rogers willen hun bruiloft volgende maand houden. Het is nog onzeker of dat door kan gaan, omdat ze weigeren hun ras te laten registreren. Ze hopen duidelijkheid te hebben voor de grote dag.

"We hebben ons verloofd in de zomer van 2018. We hebben onze trouwvergunning aangevraagd, maar de griffier kon de aanvraag niet per computer indienen omdat het ras niet was ingevuld", aldus Rogers.

Ook Samuel en zijn verloofde Ashley Ramkishun stapten naar de rechter

"De vraag naar etnische achtergrond is onbelangrijk en irrelevant voor het sluiten van een huwelijk. Ze kunnen je net zo goed vragen om de meisjesnaam van je grootmoeder of je religie of wanneer je gedoopt of besneden bent", zegt advocaat Glasberg in de NY Times.

Niet van deze tijd

"Dit gebruik is ontstaan in een tijd van diepe onverdraagzaamheid," aldus Glasberg. "Het is duidelijk waarom ze ermee zijn begonnen. Maar het is niet duidelijk waarom we het in 2019 doen. Het is in strijd met de grondwettelijke bescherming van de vrijheid van meningsuiting, een behoorlijke rechtsgang en privacy", zegt hij.

Gouverneur Northam van Virginia verklaart dat hij "toegewijd bezig is met rassendiscriminatie in al zijn vormen". Hij heeft een commissie aangesteld om de overblijfselen van racistische en discriminerende taal in de ambtelijke documenten van Virginia te onderzoeken.

Virginia is een van de acht staten in de Verenigde Staten waar het nog wettelijk is verplicht om het ras door te geven voorafgaand aan een huwelijk.

Gevangenisstraf

In deze staat werden in de jaren zestig Mildred Jeter, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een witte man, veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf nadat ze in het huwelijk waren getreden. Hiermee hadden ze de wet tegen het huwelijk tussen blanken en niet-blanken overtreden. Jeter en Loving vochten het verbod aan, tot het Amerikaanse Hooggerechtshof aan toe. Dat schrapte in 1967 alle wetten die interraciaal trouwen verboden.

Richard en Mildred Loving

Glasberg hoopt dat de rechter binnen enkele weken een uitspraak doet. Die kan van invloed zijn op de gang van zaken in de andere zeven staten waar ras moet worden gespecificeerd bij huwelijksvergunningaanvragen: Alabama, Connecticut, Delaware, Kentucky, Louisiana, Minnesota en New Hampshire.

Het verhaal van Jeter en Loving werd in 2016 verfilmd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl