Het motto van de Pride was 'ima izac', vrij vertaald 'doe de deur open' Mitra Nazar

Homo's in Sarajevo opgetogen: eerste Pride verloopt zonder problemen

tijd van publicatie Aangepast

De eerste Pride in de Bosnische hoofdstad Sarajevo is ondanks de spanningen vooraf rustig verlopen. Waar het evenement in andere landen vaak een feest is, was de optocht voor de rechten van homoseksuelen en andere lhbti'ers in het conservatieve en veelal homo-vijandige Bosnië meer een protestmars.

De lokale autoriteiten hadden toestemming gegeven voor de Pride en dus was er een grote politiemacht op de been om alles goed te laten verlopen. 1000 tot 2000 agenten en zelfs scherpschutters stonden paraat om tegenstanders op afstand te houden.

'Doe de deur open'

Ze hoefden niet of nauwelijks in actie te komen, want de Pride verliep zonder incidenten. Het motto was ima izac, wat zoiets betekent als 'Doe de deur open'. Na afloop gingen de 2000 tot 3000 deelnemers rustig en - op advies van de organisatie - zo veel mogelijk onherkenbaar naar huis.

Ook een kleine tegendemonstratie elders in de stad verliep rustig, net als een grotere tegenbetoging gisteren. Toen kwamen enkele honderden conservatieve Bosniërs bijeen om te demonstreren voor de "traditionele familiewaarden".

Gevreesd werd dat met name religieuze groepen en hooligans de Pride van vandaag wilden verstoren, wat zij eerder al bij andere homo-evenementen deden.

Ondanks de weerstand waren de organisatoren van de Pride volgens correspondent Mitra Nazar opgetogen dat het nu mogelijk was om het evenement in Bosnië te houden en dat ze werden beschermd. Daarbij speelt mee dat in Sarajevo nu een progressieve, multi-etnische partij aan de macht is.

De grote nationalistische partijen van de Bosniakken (moslims), Kroaten en Serviërs waren alle drie niet enthousiast over de Pride. Juist daarom zijn de organisatoren van de Pride trots dat het evenement goed is verlopen. Sarajevo was de enige hoofdstad op de Balkan waar nog nooit een Pride was gehouden.

STER Reclame