Lachgasverkoper Deniz Üresin
NOS Nieuws

Toch geen gratis lachgasballonnen bij protest Amsterdam

De ondernemer die vanavond ondanks een verbod toch gratis lachgasballonnen wilde uitdelen bij het Amsterdamse stadhuis, komt daarvan terug. Tegen AT5 zegt hij geen chaos te willen veroorzaken.

Lachgasverkoper Deniz Üresin organiseert vanavond een demonstratie bij het stadhuis, omdat hij het niet eens is met het gemeentelijke beleid omtrent lachgas. Tijdens de betoging wilde hij 20.000 lachgasballonnen weggeven.

De gemeente verbood hem lachgas uit te delen of te verkopen, vanwege "een realistische kans op wanordelijkheden". Zou Üresin toch doorgaan met zijn plan, dan zou hem een dwangsom worden opgelegd. Ook werd hem gevraagd de betoging niet voor de ingang van het stadhuis te houden, maar te verplaatsen naar het Waterlooplein aan de achterkant.

We doen ons best om de demonstratie vredig te laten verlopen.

Lachgasverkoper Deniz Üresin

Üresin wilde aanvankelijk niet inbinden. "Het gaat gewoon door", zei hij gisteren. "Ik voel mij vernederd door mijn eigen overheid. Wiet en alcohol worden gedoogd, ze praten over het legaliseren van mdma, maar wij worden tegengewerkt."

Vandaag trapt hij toch op de rem, al gaat de protestactie nog steeds door. "We doen ons best om de demonstratie vredig te laten verlopen. We willen geen chaos veroorzaken."

Lachgasgebruik aan banden

Üresin is het oneens met het nieuwe beleid van de gemeente. Amsterdam wil het gebruik van lachgas aan banden leggen door de verkopers aan te pakken. Daarnaast zal bij evenementen expliciet in de vergunning komen te staan dat lachgasverkoop verboden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl