Overlevenden van orkaan Dorian vallen elkaar in de armen
NOS Nieuws

Weggevaagd door orkaan Dorian: 'Abaco bestaat niet meer'

"Ik stond in mijn kamer en ineens werd mijn dak opgepakt door een tornado. Ik kon alleen maar denken: dit kan niet waar zijn, dit kan niet waar zijn", zegt een bewoner van Abaco, een van de eilanden van de Bahama's. "Ik zag het huis van mijn buurman opgetild worden en neergesmakt."

Orkaan Dorian blijk blijkt zwaar te hebben huisgehouden op Abaco. Twee dagen lang trok de storm over het eiland, met zware verwoestingen tot gevolg.

"Dit was de mooiste plaats waar je ooit zou willen zijn", zegt een andere bewoner die de schade overziet. "Maar Abaco bestaat niet meer."

Op luchtbeelden is te zien dat vele gebouwen op het eiland totaal zijn verwoest. Andere raakten zwaar beschadigd door de harde wind en het opgestuwde zeewater. "Alsof er een tapijtbombardement op het eiland is geweest", beschrijft een Reuters-journalist het.

Adrian Farrington is na de orkaan wanhopig op zoek naar zijn zoontje van vijf:

Er zijn zeker twintig mensen omgekomen, maar verwacht wordt dat het getal zal oplopen als er weer contact kan worden gelegd met onbereikbare gebieden. "Abaco is helemaal weg. Ik zie alleen maar lichamen", verzucht een bewoner.

De hulpverlening wordt bemoeilijkt doordat veel vliegvelden op de Bahama's zijn beschadigd. Ook havens zijn nauwelijks te gebruiken. "Er staat een team klaar in de hoofdstad Nassau, dat vertrekt zodra de luchthaven toegankelijk is. Ook staat er een vliegtuig met hulpgoederen in Panama", somt een woordvoerder van het Rode Kruis op. Daarnaast is een stroom vrijwilligers onderweg.

Vrijwilligers ter plekke kunnen een begin maken met noodhulp dankzij voorraden die zijn ingevlogen voor de storm aan land kwam. "De nood is hoog. Ze delen warme maaltijden en water uit, en dekzeilen aan wie zijn huis is kwijtgeraakt, zodat men in ieder geval droog zit. Daarna moeten we kijken naar langetermijnoplossingen."

Langzaam

Op de eilanden hebben 70.000 mensen noodhulp nodig, schat het Rode Kruis. 13.000 huizen zijn verwoest. Op Grand Bahama hebben 45.000 mensen voedselhulp nodig, op Abaco nog eens 15.000. De Amerikaanse kustwacht heeft de afgelopen dagen 61 mensen met helikopters in veiligheid gebracht.

Dorian is inmiddels in kracht afgenomen en verder getrokken naar de Amerikaanse oostkust, waar hij opvallend langzaam langs trekt. 2,2 miljoen inwoners van vier staten zijn geëvacueerd.

Op Abaco maakt ondertussen een hotelmedewerker zich klaar om nieuwe gasten te ontvangen: reddingswerkers, verzekeringsspecialisten en journalisten. Een AP-verslaggever schreef dat de hotelmedewerker opvallend vrolijk was te midden van de ellende. "Het belangrijkste is dat we nog leven", legde ze uit. "Dan moet je toch wel blij zijn?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl