AFP
NOS Nieuws

Franse haan Maurice mag van de rechter blijven kraaien

Een rechter in Frankrijk heeft vandaag de eigenaresse van haan Maurice in het gelijk gesteld. Maurice en zijn eigenaresse Fesseau moesten begin juli voor de rechter verschijnen, omdat de buren veel last zouden hebben van het gekraai van Maurice. Zij eisten dat de haan zou zwijgen.

Maar Maurice mag gewoon blijven kraaien. In het vonnis zei de rechter dat de eigenaresse meerdere maatregelen heeft genomen om de geluidhinder te beperken, dat andere omwonenden niet hebben geklaagd en dat de buren slechts een deel van het jaar aanwezig zijn. Ze moeten een schadevergoeding van 1000 euro betalen aan de eigenaresse.

Wakker door gekraai

De haan woont met zijn eigenaresse in het vissersplaatsje Saint-Pierre d'Oléron, op het Île d'Oléron, een bekend vakantie-eiland in de Atlantische Oceaan. Het stel dat de rechtszaak aanspande heeft een vakantiewoning naast het huis van Maurice.

De buren proberen de haan al twee jaar het zwijgen op te leggen. Het dier verstoort volgens het gepensioneerde stel de rust. Ze klaagden dat de kraaiende haan hen vroeg wakker maakte.

De rechtszaak rond haan Maurice wordt in Frankrijk zeer serieus genomen:

Deze haan staat model voor tegenstelling tussen Franse stad en platteland

Haan Maurice is door de zaak een ware beroemdheid geworden in Frankrijk. Volgens correspondent Frank Renout heeft de ophef over de haan een diepere grondslag.

Maurice groeide uit tot symbool voor de toenemende irritaties tussen stad en platteland in Frankrijk. Het Franse platteland zou zich genegeerd voelen door de Parijse elite en stadsbewoners.

In deze zaak speelde dat volgens Renout in extreme mate, aangezien de twee buren uit de stad kwamen, slechts tijdelijk in het huisje verbleven en toch hun wil wilden opleggen aan de plattelandsbewoners.

De eigenaresse van de haan zei eerder tegen de Franse pers dat vakantiegangers welkom zijn, "maar dat ze ons niet hun regels moeten opleggen''. Ze kreeg veel steun van lokale bewoners, die zelfs hun eigen hanen meenamen naar de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl