In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Protest bij opening academisch jaar: ‘Minister moet opstappen’

WOinActie heeft bij de opening van het academisch jaar in Leiden onderwijsminister Van Engelshoven opgeroepen af te treden. "We hebben het vertrouwen in haar opgezegd, omdat ze niets oplost en alleen maar problemen creëert", zei hoogleraar Rens Bod namens de actievoerders.

Van Engelshoven kwam vandaag naar de Pieterskerk in Leiden voor de officiële opening van het academisch jaar. Op een plein ernaast werd "een alternatieve opening" gehouden door docenten, professoren en studenten. Zij demonstreerden tegen het plan van de minister om geld weg te halen bij de medische wetenschappen, alfawetenschappen en gammawetenschappen om extra te kunnen investeren in technische (bèta)studies.

Rector magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden zegt tegen Omroep West dat hij achter het protest staat. De relatie tussen het hoger onderwijs en de politiek is volgens hem nog nooit zo slecht geweest. "Meestal hebben we wel een soort gezamenlijk beeld waar het met hoger onderwijs naartoe moet, maar de laatste tijd loopt het gewoon niet lekker."

De actievoerders zeggen dat ze het logisch vinden dat er meer geld gaat naar bètawetenschappers, gezien de vraag daarnaar. Maar ze vinden dat het niet ten koste moet gaan van andere studies. "Het water staat ons eigenlijk aan de lippen", zegt organisator en hoogleraar Korea-studies Remco Breuker.

"Er zijn geen investeringen in het onderwijs, eigenlijk alleen maar bezuinigingen. Dus er moet wat gebeuren, want de minister lijkt niet naar ons te willen luisteren." Het hoger onderwijs vraagt al jaren om meer investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

'Spoedreparatie'

Van Engelshoven zei vanmiddag de boosheid te begrijpen. Volgens de minister wordt gekeken naar de financiering van universiteiten en is het extra geld voor de bèta-opleidingen een spoedreparatie. Om op lange termijn problemen op te lossen, is volgens Van Engelshoven meer tijd nodig.

Advertentie via Ster.nl