NOS Nieuws

'Dag mooie Bob': Efteling-fans nemen na 34 jaar afscheid van Bobslee

"Dag mooie Bob, je bracht ons zonneschijn. Want het was top, plezier voor groot en klein. Ik laat je gaan, en dat na zoveel jaar. Dag mooie baan, we moeten uit elkaar. Dag mooie baan, dit voelt een beetje raar."

Bovenstaand liedje is vandaag de hele dag gezongen door bezoekers van de Efteling. Het is namelijk de laatste dag van de Bobslee, na vandaag is de attractie voor altijd gesloten.

Ook het nummer zingen?

De afgelopen week werden er veel afscheidsberichten op sociale media gedeeld met de hashtag DagMooieBob. Ook stonden er lange rijen bij de attractie. De bobsleebaan wordt na 34 jaar vervangen voor een nieuwe achtbaan.

"Ik hoop nog steeds dat het een grap is", "ik ga de Bob missen" en "ik heb gisteren afscheid genomen van de Bob, ik vond het zo zwaar dat ik vier keer ben geweest" is een greep uit de reacties op sociale media. Veel mensen beschrijven hun leuke moment met de attractie, of bedanken de baan voor de leuke herinneringen van de afgelopen 34 jaar.

"Zo bijzonder dat we dit hebben meegemaakt", vertelt Simone, een van de acht vaste medewerkers van de Bobslee. Het team heeft net het laatste ritje in de baan mogen maken. "Een collega drukte voor het laatst het knopje in, de ander controleerde voor het laatst de beugels. Het voelt allemaal heel erg emotioneel."

De Bobslee voelt als een tweede thuis.

Simone

Een ding zal Simone nooit vergeten, en dat is het team, zegt ze. "We zijn een klein team en dat is uniek in de Efteling. Bij attracties werken vaak meer dan 10 personen. Daarom zijn we extra hecht geworden en voelt het als een familie. Als een tweede thuis."

De deuren van de Efteling waren vanochtend nog maar net open toen de eerste bezoekers al naar de Bobslee renden:

Simone snapt de populariteit van de attractie wel. "Het is een unieke attractie. Er zijn er niet veel van op de wereld. Daarnaast is het een achtbaan zonder rails, dat is gewoon speciaal."

Bezoekers konden vandaag ook een aandenken aan de attractie krijgen, een zogenaamde Bob-pin. Voor de button, waar duizend stuks van waren gemaakt, stonden veel mensen lang in de rij, en na drie kwartier was het aandenken 'uitverkocht'. De buttons worden inmiddels massaal op Marktplaats aangeboden, voor tientallen euro's per stuk.

De Bob werd in 1985 geopend. In een karretje kunnen zes mensen. De achtbaan gaat 60 kilometer per uur. In 2020 komt op de plek van de Bobslee de achtbaan Max & Moritz. De dubbele familie-achtbaan is speciaal voor kinderen tussen de 4 en 10 jaar oud en gaat rond de 15 miljoen euro kosten, berichtte Omroep Brabant eerder.

Bij de nieuwe achtbaan komt Simones team weer bij elkaar, vertelt ze. "We gaan nu een jaartje allemaal naar andere afdelingen, maar bij Max & Moritz komen we weer samen. Daar verheug ik me heel erg op."

Maar vanavond is ze daar nog niet mee bezig, want er staat een groot feest op de planning. "Er hangt een emotionele sfeer. Een aantal collega's heeft al een traantje weggepinkt. Het valt voor mij ook niet mee om het droog te houden. Er zullen nog wel traantjes vloeien. Maar we gaan nu eerst feesten."

Heb je geen afscheid kunnen nemen van de attractie? Maak hem hieronder dan nog een keer mee in de video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl