NOS Voetbal

Na eerste goal Promes begint Ajax te swingen tegen Sparta

Bekijk de samenvatting van Sparta-Ajax: 1-4

Een swingend Ajax keert met drie punten terug uit Rotterdam. Na een ietwat moeizaam begin kreeg de Amsterdamse aanval het tegen Sparta op de heupen: 1-4.

Erik ten Hag begon net als midweeks tegen Apoel Nicosia met Lisandro Martínez, Hakim Ziyech en Edson Álvarez op het middenveld. Voorin kreeg Quincy Promes een kans. Dat ging ten koste van Klaas-Jan Huntelaar.

Collega-trainer Henk Fraser sprak vooraf de wens uit dat hij een mannelijk Sparta wilde zien. En die wens kwam uit. De Rotterdammers zaten er in de beginfase bovenop. Halil Dervisoglu zette Daley Blind opzij, waarna Abdou Harroui de eerste kans van de wedstrijd kreeg.

De geblesseerde Donny van de Beek zit tussen de Ajax-fans in het uitvak van Sparta

Ajax had het lastig tegen het fysieke spel en kwam amper tot vloeiende combinaties op het kunstgras. De enige kans voor de landskampioen was een afstandsschot voor Martínez.

De Argentijn haalde in één keer uit na een matige trap van Sparta-doelman Tim Coremans, maar zag zijn inzet van een meter of veertig naast hobbelen.

Kort nadat Ziyech een kopbal uit een hoekschop van Jurgen Mattheij van de lijn had gehaald, kwam Ajax prompt op voorsprong. Promes liep weg bij de Spartaanse verdediging en maakte zijn eerste eredivisiegoal voor Ajax na een afgemeten hoge bal van Martínez.

 • ANP
  Een feestje bij Ajax na de 2-0 van Hakim Ziyech
 • Pro Shots
  Quincy Promes juicht na zijn eerste eredivisiegoal voor Ajax
 • Pro Shots
  Een duel tussen Bart Vriends, Dusan Tadic en Abdou Harroui
 • Pro Shots
  Lachende gezichten bij Ajax, dat een makkelijke middag heeft bij Sparta

Na de goal begon het te lopen bij Ajax. Sparta had geen vat op de vele wisselingen bij Ajax voorin. Ziyech was al twee keer dicht bij een treffer. De derde poging, nadat Dusan Tadic zich knap had weggedraaid tussen twee Spartanen, leverde de 2-0 op.

Hands in het zestienmetergebied?

De spanning verdween helemaal toen aanvoerder Tadic een strafschop binnenschoot. Dirk Abels maakte hands, al was niet direct duidelijk of dat binnen het zestienmetergebied was.

Scheidsrechter Jochem Kamphuis werd door de VAR naar de kant geroepen. Op de beelden vanuit verschillende posities leek het lastig te zien. Toch bepaalde Kamphuis dat er hands gemaakt was binnen het strafschopgebied.

Ziyech maakte met een volley, opnieuw op aangeven van Tadic, ook nog de vierde Amsterdamse goal. Een kwartier voor tijd tikte Dervisoglu de eretreffer binnen op Het Kasteel.

Vanwege de interlandperiode ligt de competitie even stil. Ajax hervat de eredivisie op zaterdag 14 september met een thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen. Sparta speelt die avond op bezoek bij AZ.

Bekijk hieronder de reacties na afloop van Sparta-Ajax van Quincy Promes, Hakim Ziyech, Erik ten Hag, Henk Fraser en Bryan Smeets.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl