NOS SportAangepast

WK-zilver én Olympische Spelen voor mannenacht, brons voor roeisters

Nederlandse mannenacht pakt WK-zilver én olympisch startbewijs

De Nederlandse mannenacht heeft bij de WK roeien in het Oostenrijkse Linz op imponerende wijze de zilveren medaille veroverd. Daarmee hebben Bjorn van den Ende, Ruben Knab, Jasper Tissen, Simon van Dorp, Maarten Hurkmans, Bram Schwarz, Mechiel Versluis en Robert Luecken ook een olympisch startbewijs voor Nederland veiliggesteld.

Het achttal maakte het titelverdediger Duitsland ongelooflijk lastig en had op de finish slechts 0,55 seconde achterstand op de grote favoriet. "We gingen er gewoon voor", aldus Versluis. "We hebben er hard voor gevochten en het was een goede race."

Nederland was in 2015 voor het laatst op het WK-podium geëindigd (brons) en ook op de EK eerder dit jaar werd de ploeg derde, ruim achter de Duitsers en olympisch kampioen Groot-Brittannië. Nu kon Oranje als enige mee met Duitsland, dat recordhouder is met dertien titels.

WK-brons voor De Jong en Scheenaard

Roos de Jong en Lisa Scheenaard veroverden in Linz de bronzen medaille in de vrouwendubbeltwee. Het Nederlandse duo, dat zich vrijdag al wist te plaatsen voor de Olympische Spelen in Tokio, eindigde achter winnaar Nieuw-Zeeland en Roemenië.

WK-brons voor roeiduo Scheenaard en De Jong

Achter de ongenaakbare Brooke Donoghue en Olivia Loe (goud in 2017 en zilver in 2018) was de strijd om de overige plakken spannend. Roemenië had de beste sprint en Nederland ging in de laatste meters de Verenigde Staten (halverwege nog eerste) voorbij.

Het is de eerste keer dat De Jong en Scheenaard samen een WK roeien. De 30-jarige Scheenaard won in 2017 EK-zilver met Marloes Oldenburg en in 2018 met De Jong. Bij de EK van dit jaar roeide ze in de skiff naar de zesde plek.

De 26-jarige De Jong zat bij de Europese kampioenschappen van dit jaar nog in de dubbelvier, die in Luzern zilver pakte. "We wisten dat dit een zware race zou worden", aldus Scheenaard. "Wij lagen helemaal links en daar was het water onrustig. De laatste kilometer kon ik niets zien, we wisten het pas toen we over de finish kwamen."

Broenink vijfde na dappere race

Skiffeur Stef Broenink greep naast een medaille, maar kan wel terugkijken op een geweldig optreden. Vrijdag wist hij al een olympisch ticket te veroveren voor de mannenskiff.

In de finale nam de 28-jarige Broenink halverwege de race brutaal de leiding, lag na 1.500 meter nog steeds op kop, maar moest in de eindsprint buigen voor vier van zijn vijf medefinalisten.

Het goud ging naar de Duitse roeier Oliver Zeidler. De oud-zwemmer, die op de EK net voor de ook toen al verrassende Broenink de titel greep, moest er wel hard voor werken. Na 1.500 meter lag hij nog vierde en pas in de laatste meters ging hij de Deen Sverri Nielsen en de Noorse titelverdediger Kjetil Borch voorbij.