Februari 2012: Jeroen Zoet in dienst bij RKC
NOS Voetbal

De sterke RKC-jaren van doelman Zoet: 'Een jonge hond die alles opsnoof'

  • Chiel van Koldenhoven

  • Chiel van Koldenhoven

"Mijn eerste doel is nu om bij RKC Waalwijk zo veel mogelijk te leren. Ik wil daar het liefst 34 wedstrijden keepen en alles meemaken."

Met die woorden luidde doelman Jeroen Zoet, destijds pas 20 jaar oud en zeer gedreven om de top te halen, in juni 2011 een succesvolle huurperiode bij RKC in.

Vanavond (aftrap 20.00 uur) keert de Oranje-international terug in Waalwijk, waar hij zich destijds razendsnel ontwikkelde tot professional.

Volwassen keeper worden

"Wij waren al een jaar ervoor bezig om hem naar RKC te halen. Hij was een heel talentvolle keeper die ook bij Jong Oranje zat", vertelt Ruud Brood als hij terugdenkt aan de start van het seizoen 2011/2012, toen Zoet voor het eerste jaar op huurbasis naar Waalwijk trok.

Brood, momenteel trainer van eerstedivisionist NAC Breda, had destijds de leiding over RKC en was al een tijd erg gecharmeerd van Zoet. "Hij was toen al behoorlijk goed in z'n reacties, had een goede reach en was sterk in één-tegen-één-situaties."

"Hij had al een goede basis, maar moest rijpen in de eredivisie. In korte tijd laten zien van een jonge doelman een volwassen keeper te kunnen worden."

Augustus 2011: Trainer Ruud Brood met RKC-keeper Jeroen Zoet

Dat wilde Zoet het liefst bij een club "waar hij genoeg te doen zou hebben". "En met alle respect", zegt Brood, "maar dat kon bij RKC..."

Met veel zelfvertrouwen trok Zoet naar het Mandemakers Stadion. Zijn contract bij PSV was immers net met drie jaar verlengd, een teken dat de Eindhovense directie toekomst in hem zag. "Jeroen is een van de meest talentvolle keepers van Nederland en we zien hem in de toekomst graag in ons elftal", zei toenmalig technisch directeur Marcel Brands dan ook.

Eenmaal in Waalwijk konden Zoet en Brood het direct goed met elkaar vinden. "Hij is een heel gezellig persoon, voelde zich helemaal happy en vertrouwd bij RKC", omschrijft de coach de persoonlijkheid van Zoet. "Hij is rustig, maar ook humoristisch. Je zou het misschien niet zeggen, maar hij houdt echt van een geintje."

'Jonge hond die alles opsnuift'

Op het veld was van dat rustige karakter echter weinig terug te zien. Tijdens trainingen was Zoet "bloedfanatiek, een jonge hond die alles opsnoof". En dat werd alleen maar gestimuleerd door keeperstrainer Ed de Goey. "Hij speelt daarin een belangrijke rol", vertelde Zoet destijds.

"Ed ging op details met Jeroen door", schetst Brood nu de situatie van zo'n acht jaar geleden. "Jeroen was een bepaald niveau gewend bij PSV. Ed was een keeper die internationaal op het hoogste niveau had geacteerd. Op detailniveau werkten ze aan technische en tactische vaardigheden. De wisselwerking tussen beiden was goed."

Januari 2012: Jeroen Zoet met keeperstrainer Ed de Goey in de Portugese zon

Met een sterk keepende Zoet onder de lat - hij zou dat seizoen zoals hij van tevoren verlangde alle 34 eredivisieduels spelen - beleefde RKC een geweldige jaargang. De promovendus verraste met een negende plaats in de competitie en bereikte zelfs de finale van de play-offs om een ticket voor de Europa League, waarin Vitesse te sterk was.

Zoet hield dat seizoen negen keer zijn doel schoon en schakelde in april 2012 zijn eigen werkgever PSV zelfs nagenoeg uit voor de titel door met zijn ploeggenoten in Waalwijk met 2-1 te zegevieren.

"Ik heb me dit seizoen bij RKC ontwikkeld in het leidinggeven", vertelde Zoet na afloop van de succesvolle jaargang 2011/2012. "Het is mijn doel om bij PSV in de hoofdmacht te komen. Daarom is het belangrijk dat ik ervaring opdoe in de eredivisie."

Bekijk in onderstaande video enkele fraaie reddingen van Zoet uit zijn RKC-tijd:

De katachtige reflexen van de 20-jarige huurling Zoet bij RKC

Brood: "Hij was dat seizoen bij ons vooral fysiek veel sterker geworden. De technische accenten bezat hij al en zijn toen uitgebouwd. Dat komt omdat hij altijd alles van zichzelf eiste. In die tijd twijfelden sommigen of hij wel het eerste van PSV kon halen. Ik heb daar nooit over getwijfeld."

En Brood bleek gelijk te krijgen. Na opnieuw een jaar verhuurd te zijn geweest aan RKC, met Erwin Koeman als opvolger van de inmiddels vertrokken Brood, keerde Zoet na het seizoen 2012/2013 als eerste keeper terug in Eindhoven. Missie volbracht.

Pupil begeleidt de meester

Twee jaar later, in de zomer van 2015, werden Zoet en Brood met elkaar herenigd toen de coach zich als assistent van Phillip Cocu bij de technische staf van PSV voegde. "Dat was leuk. We waren allebei verder. Ik had wat clubs gehad en Jeroen had zich ontwikkeld in de top, maar aan zijn benaderbaarheid was niets veranderd."

"Het voelde vertrouwd tussen ons", vervolgt Brood. "Als assistent had ik ook een andere rol, kon ik een luisterend oor zijn. Ook voor privé-onderwerpen. En deze keer hielp hij mij als nieuweling de cultuur van de club te ontdekken."

Juni 2015: Ruud Brood bij zijn eerste training als assistent van PSV

Inmiddels is het 2019 en is Zoet nog altijd een vaste waarde onder de lat in Eindhoven en in de selectie van het Nederlands elftal. Brood had eigenlijk wel verwacht dat de goalie inmiddels een transfer had gemaakt. "Er is heus wel interesse geweest, maar Jeroen maakt zijn eigen keuzes en gaat niet over één nacht ijs."

"Hij heeft ambitie en gaat niet ergens als tweede keeper bij een club zitten, ook niet als hij daar meer kan verdienen. Je hoort soms dat Jeroen internationaal 'te vlak' is, maar hij heeft er echt de kwaliteiten voor. Dat heeft hij zeker laten zien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl