AFP
NOS Nieuws

Duitse president vraagt bevolking Polen vergeving voor WO II

De Duitse bondspresident Steinmeier heeft in het Poolse stadje Wielun de Polen vergeving gevraagd voor de Duitse inval en bezetting van hun land tijdens de Tweede Wereldoorlog en de naar schatting zes miljoen mensenlevens die dat heeft gekost.

"Ik buig voor de slachtoffers van de aanval op Wielun", zei hij. "Ik buig voor de Poolse slachtoffers van de Duitse tirannie. En ik vraag om vergeving", zei hij in het Duits en in het Pools.

ap
De Duitse president Steinmeier legt samen met de Poolse president Duda een krans op de plek waar de nazi's op 1 september het ziekenhuis in Wielun bombardeerden

Met de Duitse luchtaanval op Wielun begon precies 80 jaar geleden de Tweede Wereldoorlog in Europa. Het stadje werd voor 70 procent met de grond gelijk gemaakt, 1200 van de 16.000 inwoners kwamen daarbij om.

Steinmeier legde samen met de Poolse president Duda bloemen op de plek waar ooit het ziekenhuis stond, dat het eerste doelwit van de Duitse bommenwerpers was geweest.

Tien minuten na het eerste bombardement op Wielun volgde de veel bekendere beschieting van een Pools militair depot bij Danzig, het huidige Gdansk, door een Duits marineschip.

De aanval op Polen en gebeurtenissen in de jaren daarvoor:

Nederland is paraat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog

Beide presidenten zijn vanmiddag in Warschau voor de grote herdenking van de Duitse aanval op Polen. Daar worden ook bondskanselier Merkel en de Amerikaanse vicepresident Mike Pence verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl