NOS Sport

Dubbelvier met overmacht naar goud op WK roeien

Mannendubbelvier laat concurrentie ver achter zich op WK roeien

De dubbelvier heeft met overmacht de wereldtitel veroverd op de wereldkampioenschappen roeien in het Oostenrijkse Linz. Achter Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers legden Polen en Italië beslag op zilver en brons.

Het Nederlandse viertal maakte algauw duidelijk dat er maar één boot aanspraak mocht maken op de wereldtitel. Uittenbogaard, Wiersma, Wieten en Metsemakers roeiden soepel weg bij de concurrentie en hadden op de finish een voorsprong van bijna vier seconden op nummer twee Polen.

De dubbelvier, het vlaggenschip van de Nederlandse roeivloot, maakt al de hele week indruk in Linz. Zowel de serie als de halve finale werd met overmacht gewonnen, waarna de Oranjeroeiers hun superioriteit in de finale nog eens onderstreepten.

Gouden dubbelvier: 'Voelde echt verdiend, het viel allemaal op z'n plek'

Eerder dit jaar was de dubbelvier ook al met afstand de beste op de EK in het Zwitserse Luzern.

2 keer zilver, 1 keer brons

De Nederlandse roeisters veroverden eerder op de dag tweemaal zilver en eenmaal brons. Zowel de lichte dubbeltwee als de vier-zonder-stuurvrouw eindigde in haar finale als tweede. De dubbelvier veroverde brons.

Ilse Paulis en Marieke Keijser moesten in de lichte dubbeltwee vier seconden toegeven op Nieuw-Zeeland. Groot-Brittannië pakte het brons.

"Het maximale resultaat, met een niet-perfecte race", aldus Paulis. "Het was scherp, maar nog net niet goed genoeg." Na de start lag het duo al rijkelijk ver achter de latere winnaars. Langzaam stoomden Paulis en Keijser door het veld, om uiteindelijk de Britten te kloppen voor het zilver.

"Als je niet de beste papieren hebt, ga je ook niet als een gek van start", sprak Keijser. "De eerste kilometer was niet slecht, maar Nieuw-Zeeland lag toen al te ver voor."

Vier-zonder-stuurvrouw

De vier-zonder-stuurvrouw, bestaande uit Ellen Hogerwerf, Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester, moest in de finale dat andere land van 'down under' voorlaten: Australië. Denemarken legde beslag op brons.

Het Nederlandse viertal maakt al het hele seizoen grote indruk met hun soepele, ontspannen manier van roeien. Ze wonnen goud bij de EK en zegevierden in Linz in de halve finales met een bootlengte voorsprong op Polen.

In de finale nam Australië meteen de leiding en Nederland wist als enige in het spoor te blijven.In de slotmeters had het Oranjekwartet geen sprint meer in huis.Titelverdediger VS gleed als zesde en laatste over de finish.

Vrouwendubbelvier

De dubbelvier, met Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers, pakte in haar finale brons achter wereldkampioen China en Polen.

China had halverwege al een bootlengte voorsprong. Nederland en Polen streden daarachter om zilver, met Polen als nipte winnaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl