NOS SportAangepast

Primeur Meyer met WK-brons na knappe zege op Georgische topper

Judoka Meyer viert eerste WK-medaille op eigen wijze

Judoka Roy Meyer heeft voor het eerst in zijn loopbaan eremetaal veroverd bij de WK. De Brabander boekte in de klasse boven de 100 kilogram een knappe zege op de uittredend wereldkampioen Goeram Toesjisjvili.

De 28-jarige Meyer, de nummer acht van de wereld, versloeg de mondiale nummer één uit Georgië met waza-ari. Hij vierde het winnen van de bronzen plak uitbundig met een vreugdedans.

Wilskracht

De Bredanaar knokte zich bij de zwaargewichten (+100 kilogram) via de herkansing naar de strijd om een bronzen medaille. Meyer versloeg eerder met ippon de Braziliaan David Moura met een houdgreep.

De prestatie van Meyer werd nog fraaier, aangezien hij Toesjisjvili en Moura nooit eerder in zijn loopbaan had verslagen.

Dansen

Tegen Toesjisjvili was Meyer ook nog eens extra getergd, omdat de Georgiër hem in het verleden een 'onrespectvol berichtje' op Instagram had gestuurd. "Het was waarschijnlijk bedoeld voor iemand anders, want het was in het Georgisch. Een teamgenoot kon dat vertalen en uit de tekst bleek dat hij een hekel aan mij had, omdat ik na gewonnen duels wel vaker dans."

Bekijk hier de reactie van Meyer na het behalen van zijn bronzen medaille:

Meyer na WK-brons: 'Geloof volgend jaar heilig in olympisch goud'

Volgens Meyer dankte hij zijn bronzen medaille aan zijn wilskracht. "Dat was mijn sterke punt. Ik wilde vandaag harder vechten dan mijn tegenstanders."

Grol zevende, Savelkouls exit tweede ronde

Henk Grol ging eerder op de dag in de herkansing met ippon onderuit tegen de Braziliaan Rafael Silva. Grol sloot daarmee het toernooi af als zevende. Tessie Savelkouls strandde ook, in de tweede ronde.

Bekijk hier de wedstrijden van Grol en Savelkouls op de WK judo:

In de zwaarste vrouwenklasse (+78 kilo) verloor Savelkouls op ippon van de Azerbeidzjaanse Irina Kindzerska. De Nederlandse pakte vorig jaar brons bij de EK maar moest de WK overslaan wegens een schouderblessure. In de eerste ronde had ze nog wel gewonnen met waza-ari van de Britse Sarah Adlington.

Yamashita krijgt Anton Geesink Award

Yasuhiro Yamashita werd in Tokio onderscheiden met de Anton Geesink Award, een ereprijs van de Nederlandse judobond. De 62-jarige Japanner kende een indrukwekkende carrière, met onder meer een olympische titel in 1984, vier wereldtitels en negen nationale titels.

Yasuhiro Yamashita (rechts) neemt zijn Award in ontvangt

Yamashita kende tijdens zijn loopbaan nog een bijzondere prestatie: hij beleefde een periode waarin hij 203 ongeslagen duels op rij ongeslagen bleef.

Vijfde keer

Het was de vijfde keer dat de Anton Geesink werd uitgereikt. Eerdere winnaars zijn oud-IOC-voorzitter Jacques Rogge (2012), Erica Terpstra (2014), Louis van Gaal (2015) en judoka Teddy Riner (2017).

De prijs is door Judo Bond Nederland in het leven geroepen ter nagedachtenis aan de eerste olympisch kampioen judo en gaat naar een persoon, stad of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de sport óf een bijzondere prestatie heeft verricht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl