AFP
NOS Nieuws

Rechtszaak tegen vermoedelijk brein achter 9/11 begint in 2021

Na jarenlang juridisch gesteggel is er een datum geprikt voor de start van de rechtszaak tegen het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 11 september 2001. Khalid Sheikh Mohammed moet zich, samen met vier anderen, op 11 januari 2021 verantwoorden voor een militaire rechtbank in Guantanamo Bay.

De vijf mannen zijn de eerste verdachten die vanwege de aanslagen in New York, Washington en Pennsylvania voor de rechter verschijnen. Hun worden oorlogsmisdaden, waaronder terrorisme en de moord op bijna drieduizend mensen ten laste gelegd. Als ze schuldig worden bevonden, kunnen ze de doodstraf krijgen.

Waterboarding

Advocaten van het vijftal willen dat de verklaringen van de mannen uit 2006 ongeldig worden verklaard. Vermoed wordt dat ze meerdere keren zijn gemarteld. In documenten van de CIA staat dat Mohammed 183 keer is gewaterboard. Dat is een omstreden marteltechniek, waarbij het slachtoffer het gevoel krijgt dat hij verdrinkt.

In deze video is een terugblik te zien op de gebeurtenissen op 11 september 2001:

Terugblik: wat gebeurde er op 11 september 2001?

Mohammed werd in 2003 in Pakistan opgepakt en overgebracht naar Guantanamo Bay op Cuba. Bij een eerdere poging om hem voor de rechter te krijgen in 2008 zei hij van plan te zijn zijn schuld toe te geven en het martelaarschap te verwelkomen.

In 2009 probeerde de regering Obama de rechtszaak te verplaatsen naar New York, maar na kritiek van het Congres werd daarvan afgezien. Jaren later is er dan toch sprake van een eerste zitting. Volgende maand vinden er verhoren plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl