Mo Ihattaren Pro Shots

Van Dries Boussatta tot Ugur Yildirim en van Ibrahim Afellay tot Jonathan de Guzman en Hakim Ziyech. De discussie over de dubbele nationaliteit van voetballers speelt al een tijdje. Mohamed Ihattaren en Sergiño Dest zijn de laatste gevallen. Hoe zijn de huidige regels ook alweer op het gebied van dubbele nationaliteiten?

De 17-jarige PSV'er Ihattaren, geboren in Utrecht, kan vanwege zijn dubbele nationaliteit spelen voor Nederland en Marokko en de 18-jarige Dest, geboren in Almere, heeft de keuze tussen de Verenigde Staten en Nederland. Een luxe positie, maar ook een lastig dilemma.

Uitnodigingen

Ihattaren krijgt vrijdag hoogstwaarschijnlijk voor het eerst een uitnodiging voor Jong Oranje en Dest ontving deze week een uitnodiging voor de Amerikaanse A-selectie. Dit zegt nog niets over hun interlandtoekomst. Een definitief besluit hoeven beiden vooralsnog niet te nemen.

Deze maand werd Ihattaren opgenomen in de voorselectie van Marokko én in de voorselectie van Jong Oranje. Gelijk brandde de discussie over de keuze van Ihattaren los, maar de jongeling liet weten nog geen keuze te willen maken. "Ik voel me vereerd, heel mooi. Maar ik ga mijn definitieve keuze nog niet maken", zei hij.

Kijk hieronder naar wat Mohamed Ihattaren zei over zijn keuze.

Ihattaren: ga nog geen keuze maken

Met andere woorden: hij gaat gewoon in op de uitnodiging van Jong Oranje. Voor het aanvaarden van de uitnodiging van Marokko had hij namelijk van voetbalnationaliteit moeten veranderen, ook al betroffen het alleen oefeninterlands tegen Burkina Faso en Niger.

'Kan in september niet voor Marokko spelen'

Navraag bij de KNVB leert dat zo'n procedure drie tot vijf weken in beslag neemt. Vandaar dat Ronald Koeman zich afgelopen zondag in Studio Voetbal liet ontvallen dat Ihattaren in september helemaal niet voor Marokko had kunnen spelen, omdat de tijd om dat eventuele nationaliteitenwisseltraject af te ronden, te kort was.

Kijk hieronder naar het fragment van Studio Voetbal, waarin bondscoach Ronald Koeman uitlegt wat zijn plannen zijn met Mo Ihattaren.

Koeman over Ihattaren: 'Hij kan in september helemaal niet voor Marokko spelen'

Erwin van de Looi noemde dit gebrek aan tijd als argument om Dest niet op te roepen. "Wij hadden hem voor deze interlandperiode nooit speelgerechtigd kunnen krijgen", aldus de bondscoach van Jong Oranje in De Telegraaf.

Maar één kans om te veranderen

Ihattaren werd vorig jaar Europees kampioen met Oranje Onder-17 en hij speelde ook al voor Onder-19. Door zijn optredens voor diverse Nederlandse jeugdelftallen wordt hij door de FIFA beschouwd als 'voetbal-Nederlander'.

Als Ihattaren een bindende A-interland, een kwalificatiewedstrijd of een wedstrijd op een eindtoernooi, voor Nederland speelt, is zijn keuze definitief. Tot die tijd mag hij nog veranderen. In theorie kan hij nog steeds voor Marokko kiezen als hij in een oefeninterland voor Oranje uitkomt.

Andersom geldt dit niet. Ihattaren kan geen oefeninterland voor Marokko spelen, ook niet voor Jong Marokko, en daarna toch voor Oranje kiezen. Dat komt omdat hij daarvoor eerst bij de FIFA een verzoek moet indienen voor het veranderen van zijn voetbalnationaliteit. Dit kan volgens de FIFA-regels maar één keer. Als hij nooit voor jeugdteams van Oranje was uitgekomen, had dit nog wel gekund zonder gevolgen.

Vandaar dat Ihattaren de uitnodiging voor Marokko laat schieten. De PSV'er ontbreekt ook in de definitieve selectie voor de komende wedstrijden tegen Burkina Faso op 6 september en tegen Niger op 10 september.

Definitieve keuze Dest nabij

Dest kreeg zijn eerste oproep voor de A-selectie van de Verenigde Staten voor de wedstrijden tegen Mexico op 7 september en tegen Uruguay drie dagen later. Als Dest in die oefenduels speelt, is zijn keuze nog steeds open.

Sergiño Dest Pro Shots

Door zijn wedstrijden voor Amerikaanse jeugdteams is Dest wel een 'voetbal-Amerikaan', maar de komende twee oefeninterlands zijn voor hem nog niet bindend. Nog steeds mag hij daarna voor Oranje uitkomen. Een definitieve keuze komt wel dichtbij voor de rechtsback.

De daaropvolgende interland van Amerika tegen Cuba op 12 oktober in de CONCACAF Nations League is namelijk wel een bindende interland. Als hij dan in actie komt, is zijn keuze definitief. Om Dest tot een switch te verleiden, moet de KNVB dus snel zijn, eigenlijk nu al in actie komen.

Belangrijk om bij genoemde regels te vermelden is dat spelers die bij de FIFA een verzoek tot verandering van voetbalnationaliteit hebben neergelegd voor geen van beide landen kunnen uitkomen tot het groene licht van de FIFA. Daarmee is dus duidelijk dat Ihattaren en Dest op dit moment nog geen verzoek hebben gedaan.

STER reclame