NOS NieuwsAangepast

Kadhafi wijst bestand van de hand

Het Libische bewind van kolonel Kadhafi heeft het aanbod voor een staakt-het-vuren van de opstandelingen verworpen. Het leger zal de steden niet verlaten, zoals de opstandelingen als voorwaarde hadden gesteld.

De opstandelingen lieten eerder weten dat ze onder voorwaarden de wapens willen neerleggen. Burgers in het westen van Libië zouden volgens opstandelingenleider Mustafa Abdel Jalil ook de vrijheid van meningsuiting terug moeten krijgen. De rebellen eisten verder dat vreedzame demonstraties weer mogelijk worden gemaakt.

Tot nu toe eisten de rebellen dat Kadhafi zou vertrekken. Volgens Britse media zouden de zonen van Kadhafi aan het onderhandelen zijn over een exitstrategie voor het regime.

Misrata

Het aanbod van de rebellen komt op het moment dat Kadhafi's troepen aan de winnende hand zijn in Misrata, de enige grote stad in het westen die in handen is van de opstandelingen. Kadhafi's soldaten hebben zware aanvallen op de stad uitgevoerd.

Ooggetuigen zeggen dat het regeringsleger onder meer tanks en mortieren heeft ingezet. Het centrum en de haven zijn grotendeels vernield. De troepen van Kadhafi zouden ook huizen en winkels plunderen.

Ook om de stad Brega, verder naar het oosten, wordt hevig gevochten. Het is niet duidelijk welke partij daar aan de winnende hand is.

'Gestoorde leiders'

Brega en Misrata waren eerst in handen van de opstandelingen, die werden gesteund door luchtaanvallen van westerse landen. Een zegsman van het Kadhafi-bewind heeft gezegd dat die aanvallen een kruistocht zijn, gevoerd door "gestoorde, misdadige Europese leiders".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl