Ferdy Druijf juicht na zijn bevrijdende 2-1 Pro Shots

AZ zit vrijdag in de koker voor de loting van de groepsfase van de Europa League. In Brussel werd donderdagavond in een verhit duel (15 keer geel, twee keer rood) na verlenging met 4-1 gewonnen van FC Antwerp, dat de wedstrijd met negen man beëindigde.

Na de 1-1 van een week eerder in Enschede, moest AZ de aanval zoeken in het Koning Boudewijnstadion in Brussel. De eerste kans was echter voor FC Antwerp. Ivo Rodrigues zag zijn kopbal gekeerd worden door doelman Marco Bizot.

De Belgen hielden AZ onder druk en wederom Bizot moest handelend optreden, ditmaal bij een mogelijkheid voor Didier Lamkel Zé. Na geschutter van Ron Vlaar stuitte Lior Refaelov op diezelfde Bizot.

De Alkmaarders richtten zich langzaam op en kregen hulp van Dieumerci Mbokani. De ervaren spits van FC Antwerp maakte een harde charge op Vlaar en incasseerde zijn tweede gele kaart.

Felicitaties voor Calvin Stengs na zijn late 1-1 Pro Shots

Met elf tegen tien zocht AZ na rust een opening in de Belgische defensie. Myron Boadu kopte net naast en Calvin Stengs kreeg diverse kansen. Eén daarvan ging via de lat over.

Ruim een kwartier voor tijd leken donkere wolken zich samen te gaan pakken boven AZ. FC Antwerp speelde een counter vakkundig uit en zag Lamkel Zé met het hoofd scoren. De Kameroener vierde de 1-0 vervolgens iets te uitbundig en kreeg prompt zijn tweede gele kaart.

Met elf tegen negen zocht AZ in de slotfase naar de gelijkmaker en misschien wel meer. Boadu vond keeper Sinan Bolat op zijn weg. Verder dan dat leek de ploeg van Arne Slot niet te komen, totdat Stengs vlak voor tijd de 1-1 binnenschoot.

In de verlenging nam AZ afstand. Invaller Ferdy Druijf maakte de 2-1, na een schot van Teun Koopmeiners op de paal. Boadu zou in de aanloop buitenspel hebben gestaan, maar de furieuze Belgen kregen geen gehoor bij de Griekse scheidsrechter Anastasios Sidiropoulos.

Na een overtreding van Dylan Batubinsika op Boadu in de zestien ging de bal op de stip. Koopmeiners schoot raak en even later zorgde Albert Gudmundsson voor de 4-1.

De harde kern van FC Antwerp probeerde vervolgens uit onvrede het veld nog te bestormen, maar dat werd ternauwernood voorkomen. Het spel lag daardoor wel enige tijd stil. Na het oponthoud kon AZ feestvieren.

Loting vrijdag

De loting van de groepsfase van de Europa League is vrijdagmiddag 13.00 uur en is te volgen via een liveblog op NOS.nl.

Statistieken Antwerp-AZ

STER reclame